Repík lekársky je liečivá bylina, ktorej priaznivé účinka na ľudské zdravie sa využívajú už stovky rokov. Pozitívne vplýva na naše trávenie, hojenie rán, na zdravie dýchacích ciest a pomáha riešiť aj mnoho iných zdravotných ťažkostí, o ktorých sa dozviete v článku. Okrem toho sa pozrieme aj na to, aké látky v sebe repík ukrýva a aké je jeho použitie.

repik lekarsky

Čo je repík lekársky

Ide o trvácu bylinu dorastajúcu do výšky 50 až 100 cm, ktorá má dlhú stonku pokrytú jemnými chĺpkami. Drobné žlté kvety rastú v súkvetiach. Latinský názov repíka je Agrimonia eupatoria a môžete sa stretnúť aj s ľudovými pomenovaniami tejto bylinky - starček, útrobník alebo boží bič a ďalšie. Repík lekársky rastie v Európe, Ázii, Afrike a v Severnej Amerike.

Zdravotné účinky repíka

Repík lekársky je bohatý na vitamíny, minerály a ďalšie cenné látky prospešné pre naše telo. Nájdeme v ňom horčiny, triesloviny, vitamíny skupiny B a vitamín C. Okrem toho rôzne kyseliny, napríklad aj kyseliny salicylovú, olejovú alebo stearovú, ktoré z neho robia účinného pomocníka na riešenie rôznych kožných ťažkostí. Obsahuje aj fytosteroly, glykozidy a flavonoidy.

Repík lekársky vám pomôže v prípade, že vás trápia tráviace ťažkosti. Vďaka obsahu horčín dokáže stimulovať tráviace enzýmy a kyseliny, takže podporuje spracovanie potravy. Okrem toho horčiny regulujú činnosť pečene a žlčníka, čo môže pomôcť ako podpora liečby žlčníkových kameňov a cirhózy pečene. Prospešné je tiež, že podporuje produkciu žlče. Vhodné je piť ho aj v prípade hyperacidity žalúdka. Repíkový čaj sa odporúča piť tiež na zmiernenie hnačky a je výborný na posilnenie a ochranu pečene.

Repík je overeným prírodným prostriedkom na detoxikáciu tela. Taníny, flavonoidy a kyseliny, ktoré obsahuje pôsobia protizápalovo a majú silný antioxidačný efekt..

Ďalším významným účinkom repíka lekárskeho je urýchlenie hojenia rán. Už v stredoveku sa táto bylina používala na liečbu zranení a zastavenie krvácania, a to práve pre obsah látok pôsobiacich na zrážanie krvi. Táto vlastnosť repíka sa využíva aj na zmiernenie veľmi silného menštruačného krvácania.

Po repíku môžete siahnuť aj v prípade, že vás trápia respiračné ťažkosti. Je výborný ako kloktadlo, ktoré vám uľaví od zapáleného hrdla a pomôže tiež pri zápaloch ďasien. Aplikovať ho môžete aj zvonka pri rôznych kožných problémoch, odreninách, vredoch či dokonca ekzémoch.

Repík pôsobí močopudne, takže je vhodný aj pri problémoch s močením alebo zápaloch močových ciest, či dokonca pri močových kameňoch.

repik lekarsky

Na to si dajte pozor

Užívanie repíka vnútorne i zvonka je považované za bezpečné, avšak neodporúča sa prekročiť dennú odporúčanú dávku. Veľký príjem tanínov by mohol spôsobiť nepríjemnosti, ako napríklad podráždenie žalúdka, nevoľnosť či zvracanie.

Použitie a spôsob užívania repíka

Repík môžete užívať vo forme čaju, ale aj zvonka ako obklad či kúpeľ. Na trhu sa okrem klasického sušeného repíka môžete stretnúť aj s repíkovou tinktúrou a repík je tiež súčasťou rôznych krémov, balzamov a mastí. Obľúbené je tiež použitie repíka ako kloktadla a v lekárni nájdete aj kloktací roztok alebo ústnu vodu s obsahom tejto byliny.

Klasickým spôsobom užívania repíka je pitie repíkového čaju. Na prípravu čaju budete potrebovať jednu čajovú lyžičku sušeného repíka, ktorú zalejete 2 dcl vriacej vody a necháte lúhovať približne 10 minút. Čaj z repíka môžete piť preventívne každý deň, pri nejakých ťažkostiach môže byť dávka v množstve 2 až 3 šálky.

Čaj z repíka môžete použiť aj na kloktanie v prípade zápalu ďasien alebo zapáleného hrdla. Pomôže aj pri zápaloch v ústnej dutine či na podporu liečby hojenia rany po vytrhnutom zube.

Ak chcete zmierniť akné alebo podporiť hojenie rán či popálenín, urobte si repíkový obklad. Vriacou vodou zalejte 4 čajové lyžičky sušeného repíka a nechajte lúhovať 20 minút. Vychladnutý odvar jemne naneste pomocou gázy na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť 15 až 30 minút podľa potreby. Na podporu hojenia väčších poranení alebo popálenín je vhodné urobiť si repíkový kúpeľ - 4 polievkové lyžice repíka zalejete litrom vody a necháte polhodinu lúhovať. Potom odvar nalejte do vane s teplou vodou.

V prípade, že siahnete po kvapkách, tinktúre, krémoch alebo iných produktoch s obsahom repíka, riaďte sa dávkovaním a odporúčaným spôsobom použitia uvedeným na obale výrobku.

Odporúčané weby