Sezamový olej je kľúčovou ingredienciou v čínskej kuchyni. Ešte pred pár rokmi bolo pomerne náročné kúpiť si ho, dnes ho nájdeme v takmer každom supermarkete. Okrem svojej špecifickej chuti a obľúbenosti v ázijských jedlách má aj rôzne zdravotné účinky. Viete aké?

sezamovy olej

Sezamový olej sa zaraďuje medzi najzdravšie oleje, avšak jeho použitie v kuchyni je skôr ako dochucovadlo. Keďže sa vyrába lisovaním sezamových semienok za studena, zachováva si v sebe všetky zdraviu prospešné látky vrátane vitamínov a minerálov.

Proces výroby sezamového oleja môže byť dvojaký. Ak sa lisujú tepelne neupravené sezamové semienka, olej má vo výsledku bledšiu farbu a jemnejšiu chuť. Naopak, ak sa lisujú pražené sezamové semienka, olej má orieškovú chuť a tmavšiu farbu.

Obsah a účinky sezamového oleja

Jedna polievková lyžica sezamového oleja obsahuje približne 120 kalórií. V tomto oleji sú zastúpené vo veľkom množstve polynenasýtené mastné kyseliny – omega-3 a omega-6, ktoré pomáhajú predchádzať viacerým chorobám vrátane srdcových ochorení a rakoviny.

Sezamový olej obsahuje vitamíny A, E, K a niektoré z vitamínom skupiny B. Z minerálov je bohatý na horčík, lecitín, vápnik, zinok a železo, okrem toho je sezamový olej plný antioxidantov. Tieto látky vytvárajú zlúčeniny, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v ľudskom tele, čo môže znížiť riziko vzniku chronických chorôb.

Sezamový olej pomáha:

  • pri liečbe akútnych zápalov
  • pri srdcových ochoreniach
  • znižovať vysoký krvný tlak
  • korigovať hladinu vysokého cholesterol
  • zlepšovať trávenie
  • posilniť imunitný systém

sezamovy olej 2

Použitie sezamového oleja

Ako sme už spomenuli, sezamový olej je obľúbený pre svoju špecifickú chuť a vôňu, ktorá je jemná a v jedle iné chute vyzdvihne, nie potlačí. V ázii patrí medzi 10 najpoužívanejších ingrediencií, dochucujú ním takmer každé jedlo. U nás sa používa do rôznych marinád a omáčok, taktiež 1 polievková lyžica sezamového oleja ozvláštni každý koláč.

Kvalitný sezamový olej má svoje využitie aj v starostlivosti o pokožku či vlasy. Buď si môžete kúpiť produkty s pridaním tohto oleja, alebo si ho môžete pridať do rôznych vlasových či pleťových masiek, ktoré si vyrobíte doma.

Ak budete mať ubolené a stuhnuté telo, doprajte si masáž práve s kvalitným sezamovým olejom. Tiež dobre pôsobí pri odbúravaní stresu či pri depresiách a silných bolestiach hlavy.

Odporúčané weby