Análna trhlina je malý trhlina v sliznici, ktorá lemuje konečník. Môže sa vyskytnúť počas vyprázdňovania, najmä ak trpíte zápchou. Analna trhlina zvyčajne spôsobuje bolesť a krvácanie pri vyprázdňovaní. Môžete taktiež cítiť kŕče na konci konečníka – v análnom zvierači. Análne trhliny sú veľmi časté u malých dojčiat, ale postihujú aj ľudí v akomkoľvek veku. Väčšina trhlín sa dá vyliečiť alebo aspoň zmierniť, napríklad tým, že zvýšite príjem vlákniny alebo pravidelne absolvujete sedacie kúpele. Niektorí ľudia s análnymi trhlinami môžu potrebovať medikamentóznu liečbu alebo dokonca chirurgický zákrok, a preto toto ochorenie je dobré podceňovať, hoci môžete si myslieť, že návšteva lekára s touto diagnózou je „trápna“.

analna trhlina a jej liečba

Análna trhlina – príznaky, príčiny

Viete, ako poznáte, že trpíte týmto ochorením? Príznaky sú rôzne. Pacienti veľmi často po stolici nachádzajú na toaletnom papieri jasne červenú krv a to je prvé varovanie, že niečo s vami nie je v poriadku. Okrem krvi sa pridružujú aj bolesti, ktoré sú niekedy veľmi silné počas vyprázdňovania. Dokonca bolesť po stolici môže trvať aj niekoľko hodín. V mnohých prípadoch môžete vidieť trhlinu  na koži okolo konečníka alebo môžete mať trhlinu na koži okolo konečníka. Nezabúdajte na to, že lekára by ste mali vyhľadať hneď, ak máte bolesti pri vyprázdňovaní alebo si všimnete krv na stolici alebo na toaletnom papieri po vyprázdnení. Vždy je lepšie navštíviť lekára skôr, ako by malo byť neskoro. Príčiny, prečo análna trhlina vzniká je niekoľko. Medzi bežné príčiny patrí spomínaná zápcha alebo veľká a tvrdá stolica. Análna trhlina môže vzniknúť dokonca aj vtedy, ak trpíte hnačkou, máte análny pohlavný styk. Pôrod je jedna z príčin, prečo análna trhlina vzniknúť môže. Menej časté príčiny sú Crohnova choroba alebo iné zápalové ochorenie čriev, HIV, tuberkulóza či syfilis. Crohnova choroba je zápalové ochorenie čriev a spôsobuje chronický zápal črevného traktu, čo môže spôsobiť, že výstelka análneho kanála je citlivejšia na roztrhnutie.

Návštevu lekára neodkladajte!

V prípade, že podceníte toto ochorenie, môže sa stať chronické. Análna trhlina, ktorá sa nehojí do 8 týždňov, sa považuje za chronickú a môže si vyžadovať ďalšiu liečbu. Majte na pamäti, že ak ste už mali jedenkrát trhlinu, ste náchylnejší na ďalšiu. Ak sa nelieči, tak análna trhlina sa môže rozširovať do svalu, ktorý drží váš konečník – análny zvierač – čo sťažuje jej hojenie. Nezacelená trhlina môže spôsobiť cyklus nepohodlia, ktorý si môže vyžadovať lieky alebo chirurgický zákrok na zníženie bolesti alebo odstránenie trhliny. Ak tomu chcete predísť, návštevu lekára neodkladajte! Pre viac informácií, klikne na webovú stránku https://www.proctocare.sk/.

Odporúčané weby