Turbodúchadlo (alebo hovorovo turbo) je súčiastka, ktorá sa nachádza už takmer v každom novšom aute. A aj tak sa stále nájde množstvo vodičov, ktorí sa na turbá pozerajú s nevôľou.

naozaj sa turba v autach kaziaAutor: PHONT / Shutterstock.com

Treba sa turba báť?

Turbo využíva nevyužitú energiu výfukových plynov prúdiacich z motora do výfukového potrubia, vďaka čomu zvyšuje účinnosť pohonnej jednotky. Takto povedané to znie ako super vec. Ako to teda je s tou kazovosťou?

V minulosti, keď motory preplňované turbom boli skôr výnimkou a človek sa dopočul o niekom, kto takýto motor mal a turbo v ňom sa pokazilo, rýchlo nadobudol pocit, že ide o súčiastku, ktorá sa len kazí. A samozrejme, našli by sa staršie autá s preplňovanými motormi, ktorých kúpou ste si automaticky „zamiesili“ na problémy.

Pozrite sa však na situáciu teraz, keď len ťažko nájsť nové auto so spaľovacím motorom bez turba. Zdá sa vám, že by všetci majitelia nových áut stáli pred autoservismi v radoch kvôli oprave turba? Že nie? No vidíte, turba sa preto netreba báť.

Niekoľko rád pre predĺženie životnosti turba vo vašom aute

Samozrejme, neplatí ani opačný extrém, že turbo sa nemôže pokaziť. Predsa len, je to súčiastka, ktorá svoju úlohu vykonáva v pohybe a tak tu určité riziko problémov je už z princípu. Avšak na to, či bude turbo vo vašom aute bezproblémové, alebo bude patriť medzi najporuchovejšie autodiely, máte vplyv aj vy ako vodič.

Ak teda chcete predĺžiť životnosť turba vo svojom aute, nezabudnite na tieto rady:

  • netankujte palivo s nižším oktánovým číslom, ako je predpísané pre váš motor,
  • po rozjazde nezaťažujte motor, ale počkajte, kým sa zahreje na prevádzkovú teplotu,
  • ak idete v nízkych otáčkách a potrebujete prudšie zrýchliť, najskôr podraďte
  • po zaparkovaní vozidla vypnite motor až po 20 – 30 sekundách, aby mohlo prebehnúť dochladzovanie turba.

 

 

 

Odporúčané weby