Vysoká vlhkosť je jedným z najčastejších problémov v domácnostiach. O možných negatívnych následkoch vysokej vlhkosti už bolo povedané veľa, ale ako sa jej teda zbaviť? Nemusí to byť vôbec zložité.

tipy ktore vam pomozu zbavit sa vlhkostiAutor: Lemalisa / Shutterstock.com

Odsávací ventilátor v kúpeľni a odsávač pár v kuchyni

Keď sa povie vlhkosť v domácnosti, ktorá miestnosť vám napadne ako prvá? Samozrejme, kúpeľňa. Dôležité preto je mať v nej nainštalovaný dostatočne výkonný odsávací ventilátor. A samozrejme, je potrebné ho aj poctivo púšťať vždy, keď sa sprchujete alebo si vychutnávate horúci kúpeľ. A v ideálnom prípade ešte aj polhodinu potom.

Čo sa týka tvorby vlhkosti, hneď v závese za kúpeľnou je kuchyňa. Tu je to podobné. Rovnako, ako je dôležité používanie odsávacieho ventilátora v kúpeľni, je v kuchyni dôležité používanie odsávaču pár počas varenia.

Vetranie

Pri boji s vlhkosťou je dôležité aj pravidelné a hlavne správne vetranie. Ako teda vetrať? Nárazovo a krátko, zhruba 1 – 2 minúty. Ak otvoríte okná v celej domácnosti a vytvoríte prievan, vlhký vzduch sa rýchlo vymení.

Sušenie bielizne

Vlhkosť v domácnosti produkuje aj sušiaca sa bielizeň. Zredukovať to môže napríklad moderná práčka s účinnejším odstreďovaním. Investícia do kvalitnejšej práčky tak má zmysel nielen z dôvodu, že dlhé roky nebudete musieť riešiť kúpu nových dielov na práčku, ale aj pre zredukovanie vlhkosti v domácnosti

Samozrejme, pomôže aj sušenie bielizne vonku vždy, keď je to možné, čiže najmä v lete. V zime, keď vonku sušiť bielizeň nemôžete, je zas dobré ju sušiť čo najbližšie k radiátoru, aby ste proces sušenia urýchlili.

Pohlcovanie vlhkosti

Znížiť vlhkosť v domácnosti je možné aj jej pohlcovaním. Zaobstarajte si preto pohlcovač vlhkosti. Jednoducho ho umiestnite do miestnosti, v ktorej chcete znížiť vlhkosť a pohlcovač ju bude absorbovať.

A vedeli ste, že vlhkosť pohlcujú aj niektoré druhy rastlín? Ide napríklad o anglický brečtan, bambusové palmy, paprade, či dokonca orchidey. Nižšia vlhkosť je tak ďalším benefitom toho, keď máte v domácnosti aspoň trochu zelene.

Odporúčané weby