Ak si odmyslíme zbraň a strelivo, najdôležitejšou výbavou pre poľovníkov sú rôzne optické zariadenia. Najtypickejším zástupcom tejto kategórie je ďalekohľad. Ten poľovník potrebuje, ak chce pozorovať zver vo svojom revíre.

najdolezitejsie parametre pri vybere polovnickej termovizieAutor: Maximillian cabinet / Shutterstock.com

Termovízia je skvelým pomocníkom pre každého poľovníka

A čo pozorovanie po zotmení? V takomto prípade poslúži poľovníkovi termovízia. Tie dokážu aj v tých najhorších svetelných podmienkach takmer zázraky, keďže pre svoje fungovanie nepotrebujú žiadne zostatkové svetlo. Bezpochyby je tak termovízia užitočným pomocníkom, ktorý by nemal chýbať žiadnemu poľovníkovi.

Ak si začnete prezerať ponuku rôznych termovízií, zistíte, že výber je naozaj široký a to platí aj o cenových kategóriach. Niektoré termovízie kúpite už za niekoľko stoviek eur, ale môžete si kúpiť aj termovíziu od špičkovej nemeckej značky Leica za niekoľko tisíc.

Tieto parametre by vás pri kúpe termovízie mali zaujímať najviac

Na ktoré parametre (okrem ceny) sa teda pri výbere novej termovízie pozerať? Zhrňme si aspoň niektoré. Začnime displejom. Tak ako to platí pri rôznych iných zariadeniach s displejmi aj displeje termovízií sa odlišujú veľkosťou a rozlíšením. Vyššie rozlíšenie displeja termovízie umožňuje presnejšie a dokonalejšie tepelné sledovania.

Na presnosť merania termovízie a tepelnú citlivosť má vplyv množstvo infračervených detektorov. Čím ich je viac, tým sú presnosť a tepelná citlivosť vyššia, čo znamená lepšie výsledky pri pozorovaniach.

Do tretice sa treba pozrieť na batériu. A nielen na jej výdrž. Niektoré termovízie majú zabudovanú batériu, takže to, ako dlho môžete takúto termovíziu používať bez toho, aby ste ju potrebovali dobiť, je limitované kapacitou tejto batérie. Ak však má termovízia vymeniteľné batérie, jednoducho si môžete dokúpiť náhradné a vymieňať ich kľudne aj uprostred lesa. V takomto prípade máte dobu používania limitovanú len tým, koľko náhradných batérií ste si zaobstarali.

Odporúčané weby