Možno si poviete, že nadpis článku vám znie ako klišé, veď je každému jasné, že chceme piť čistú a kvalitnú vodu. Avšak kvalita vody je komplexnejšia téma a nie je len o odlíšení medzi pitnou vodou, úžitkovou vodou a vodou, ktorá nie je vhodná ani na pitie, polievanie, ani na iné účely. Nie je totiž voda ako voda.

kvalita vody je mimoriadne dolezitaZdroj obrázku: luchschenF / Shutterstock.com

Ako zistiť kvalitu vody?

Existujú tri základné spôsoby na rozbor vody a posúdenie jej kvality a zloženia. Odporúčame vám si takýto rozbor urobiť zvlášť v prípade, ak čerpáte vodu z vlastnej, resp. obecnej studne alebo ak máte akúkoľvek pochybnosť v prípade vody z vodovodného kohútika.

Prvým spôsobom je kontaktovať svoju vodárenskú spoločnosť, ktorá vám v zmysle zákona musí predložiť rozbor kvality vody na vašej adrese. Druhým je svojpomocný test pre ľudí, ktorí čerpajú vodu zo studne. Môžete si zakúpiť lakmusový papierik, ktorý poslúži ako orientačný test kvality. V rámci analýzy sa dá zistiť pH vody, zásaditosť, železo, tvrdosť, chlór či iné látky. Pre účely kolaudácie a podrobnejšie výsledky sa používajú profesionálne vyhodnocovacie testy v laboratóriách, ktoré sú drahšie než lakmusové papieriky, no aj oveľa presnejšie.

Pomôže aj uhlíkový filter

Jedna vec sú fakty, druhá pocity. Je vždy dobré si dať vodu otestovať prostredníctvom domáceho či laboratórneho testu, zvlášť v prípade, keď sa jedná o vodu zo studne. Potom je tu však aj pocitový faktor chuti či vône. V takomto prípade vám pomôže reverzná osmóza, ktorá vodu premení na mäkkú a výrazne zjemní jej chuť. Pri správnom používaní teda zlepší chuť i vôňu vody.

Nie je jedno, čo pijeme

Naozaj nie je jedno, akú vodu dennodenne pijeme. Stojí preto za uváženie zainvestovať a zakúpiť si či už spomínaný filter, alebo si zaobstarať test určený na rozbor látok, ktoré sa vo vode nachádzajú.

Odporúčané weby