Na kúrenie v krbe je vhodné suché drevo. Čím dlhšie schne, tak tým lepšie, pretože v tom prípade je jeho výhrevnosť vyššia. Aby mohlo drevo schnúť, je nutné ho správne uložiť. V tomto článku sa dozviete, aké pravidlá treba pri skladovaní dreva dodržať.

uskladnenie dreva

6 tipov pre správne uskladnenie dreva

Pozrite sa na nasledujúce základné tipy, ktoré treba dodržať pri uskladnení dreva. Vďaka tomu ušetríte nemalé financie.

1. Drevo skladujte v exteriéri, prípadne na záhrade v drevenej kôlni

Čerstvé drevo sa musí pred použitím dôkladne vysušiť. A pre schnutie je vhodné zvoliť hlavne vetraný priestor, kde je minimálna vlhkosť. Vhodným miestom je preto prístrešok na drevo priamo v exteriéri.

2. Uskladnené drevo treba chrániť zo spodnej strany

Veľmi dôležitým pravidlom je chrániť drevo pred vlhkosťou. Preto je nevyhnutné, aby uskladnené drevo bolo chránené zo spodnej strany. Ak by ste drevo uložili priamo na zem, môže sa stať, že nasaje zo zeme vlhkosť alebo ho napadne hmyz. Tým môžete ohroziť nielen spodnú vrstvu dreva, ale aj celé jeho zásoby. Ak ho teda nesprávne uložíte, môže sa stať, že uskladnené drevo začne hniť.

Drevo treba uskladniť na stabilný a pevný podklad – použiť môžete staré dosky, betónový základ, prípadne nejakú textíliu. Prvá vrstva uskladneného dreva by mala byť vo výške zhruba 15 až 20 cm od zeme.

3. Uskladnené drevo treba prikryť strieškou či prístreškom

Aby bolo uskladnené drevo dostatočne chránené i z vrchnej strany, v takom prípade ho treba zakryť strieškou alebo prístreškom. Vďaka takémuto prikrytiu nebude na drevo padať dažďová voda. Môžete použiť aj igelit, no v takom prípade treba dať pozor, aby drevo z bočných strán dostatočne dýchalo.

uskladnenie dreva 2

4. Drevo ukladajte reznou stranou nahor

Veľmi dôležitou zásadou pri skladovaní dreva je, aby jednotlivé polienka smerovali kôrou nadol, čiže reznou stranou nahor. Zabezpečíte tým správne odparovanie vody zo surového dreva.

Ak by ste drevo uložili opačnou stranou, teda kôra by bola na vrchnej strane, v takom prípade by sa voda neodparovala správne a časom by drevo začalo hniť.

5. Pri uskladnení dreva treba zabezpečiť cirkuláciu vzduchu

Uskladnené drevo by malo mať na bočných stranách voľnosť. Dôvodom je, aby bolo zabezpečená cirkulácia vzduchu. Preto uskladnení drevo z bočných strán ničím nezakrývajte.

6. Drevo ukladajte do dostupnej výšky

Aby bolo uskladnené drevo dostupné, treba ho ukladať do určitej výšky. Ideálna výška je maximálne do výšky 2,5 metra.

Odporúčané weby