Ploter. Slovo, s ktorým je možné sa stretnúť (nielen) pri reklamnej tlači. A obzvlášť, ak hovoríme o veľkoformátovej tlači. Samozrejme, nejde len o slovo, ale hlavne o to, čo za zariadenie sa za týmto slovom skrýva.

plotreAutor: Djavan Rodriguez / Shutterstock.com

Ploter je zariadenie podobné tlačiarni, ale rozhodne nejde o to isté

Pre zjednodušenie by sme mohli povedať, že ploter je akousi špeciálnou tlačiarňou. I keď môže ísť aj o praktický rezací ploter a ten neslúži na tlač, ale na robenie výrezov do rôznych materiálov, či napríklad orezávanie tlačenej reklamy.

Poďme však naspäť k porovnaniu plotrov a tlačiarní. Tradičné tlačiarne tlačia obraz riadok po riadku. Na rozdiel od nich, plotre tlačia v krivkách, vďaka čomu sa hodia na tlač špecifických tvarov, pri ktorých je naviac kladený veľký dôraz na presnosť.

Výstup z plotra býva veľmi presný, takmer totožný s podkladom. Žiadne rozmazané časti, stratené pixely, nevybrúsené hrany a ďalšie nedokonalosti. Odchýlka farebnosti od originálu je menej ako 5 %.

Výhody plotrov, kvôli ktorým sa ich oplatí využívať aj pri tvorbe reklamných materiálov

Vo svete reklamy sa plotre najčastejšie používajú najmä pri tvorbe reklamných materiálov väčších formátov. A obzvlášť, keď je požadovaná vysoká kvalita a presnosť. Tiež môžu mať svoje miesto v procese sublimácie s použitím sublimačných pier.

Aké výhody prináša použite plotra v reklamnej potlači? Vysokokvalitnú tlač sme už spomenuli a čo viac? Výhodou plotrov je aj to, že ich je možné použiť s rôznymi podkladmi. Môžete totiž mať napríklad ploter na nálepky, papier, samolepiace alebo aj magnetické fólie.

Aj napriek tomu, že plotre sa v prvom rade používajú na tlač veľkých formátov, stále ide o pomerne rýchle zariadenia. A v neposlednom rade je tiež ich výhodou perfektný pomer nákladov na tlač a výslednej kvality.

Odporúčané weby