Horské chodníčky, cyklistické trasy, putovanie po viac či menej známych zákutiach, oddych priamo v lone prírody, dúšky horúceho čaju popíjané v horskej chate... Kto by nesníval o takej dovolenke? V tichej, pokojnej oblasti, na nepreplnených horských chodníkoch. Oddych v Karpatoch, na poľsko-slovenskom pohraničí so sebou prináša mnohé výhody a pripomínajú nám ich rôzne spolky a organizácie pôsobiace v prospech rozvoja karpatského turizmu a predovšetkým značka Carpathia, ktorá sa snaží poukázať na krásu karpatskej prírody a dedičstvo, o ktoré by sme mali dbať.

Na divokej vode

Prezentovanie Karpát v podobe zaujímavej turistickej destinácie nie je len o úniku z uponáhľaného sveta, pretože prinášajú aj množstvo iných možností. Nie všetci majú totiž chuť na pokojnú turistiku či návštevu múzeí – koľko turistov, toľko chutí a požiadaviek, ktoré treba splniť. A práve tejto skupine turistov vychádzajú v ústrety organizátori extrémnych výprav, splavov divokých riek či dokonca zoskokov s padákom. Na poľsko-slovenskom pohraničí atrakcie tohto typu rozhodne nechýbajú. Veľkej popularite sa tešia splavy na pontónoch, ktoré sú zaujímavou alternatívou pre raftingové člny. Najlepšou lokalitou na rekreácie tohto typu sú miesta v okolí Dunajca. Je to zaujímavá voľba pre začiatočníkov, pretože rieka Dunajec patrí k tým pokojnejším, a je teda ideálna na získavanie prvých skúseností v oblasti raftingu. Pre trochu pokročilejších dobrodruhov je ideálna rieka Belá, ktorá je najdivokejšou prírodnou riekou na Slovensku.

Ak nie voda, čo tak vzduch? Zoskok z niekoľkých tisícok metrov sa určite nadlho vryje do pamäti a prinesie obrovskú dávku adrenalínu. Na tých odvážnejších čakajú dobrodružstvá v oblakoch na Podhalí a v prípade, že je zoskok z výšky 4000 metrov priveľkou výzvou, možno si vybrať aj z ponuky vyhliadkových letov nad Bukovskými vrchmi. Z vetroňa, ktorý nás vynesie do výšky tisíc metrov, môžeme obdivovať prekrásne, ľudskou rukou nedotknuté hory spolu s malebným Solinským jazerom. Znamenité výhľady zaručuje jesenné obdobie, kedy Bukovské vrchy hýria snáď všetkými odtieňmi zlatej a hnedej farby.

ekstremalnie 3

V zimnom období

Aj zimné obdobie je ideálnou možnosťou pre tých, ktorí chcú vyskúšať niečo iné ako len zjazd zo svahu na jednej alebo dvoch doskách. Čoraz populárnejší je snow gliding, teda zimná verzia paraglidingu. Lyžiar je pripnutý k malému krídlu v tvare padáka, ktoré je unášané vetrom a umožňuje lyžiarovi vykonávať dlhé a vysoké skoky z horských svahov. Dokonca aj pri slabšom vetre sa dá dosiahnuť rýchlosť viac ako 70 km/h! Tento šport je určený predovšetkým pre milovníkov lyžovania, ktorí môžu vďaka pomôcke v podobe krídla za krátky čas zdolať dlhšie vzdialenosti a dostať sa tak na inak nedostupné miesta. Čo je zaujímavé – tento šport sa nezrodil v Škandinávii, USA či Kanade, ale priamo v poľských Bieszczadoch (Bukovské vrchy), ktoré pre milovníkov snowglidingu vytvárajú dokonalé podmienky.

Ako možno vidieť, možností na aktívne alebo extrémne trávenie voľného času je veľa, v rôznych ročných obdobiach, na zemi aj vo vzduchu. Takmer v každom regióne poľsko-slovenského pohraničia nájdeme miesto, kde môžeme vyskúšať niečo úplne nové. Najdôležitejšie je príjemne stráviť voľný čas a oddýchnuť si od zhonu veľkého mesta – či už pešo, prechádzajúc sa po horských chodníčkoch alebo zoskakujúc s padákom z výšky štyroch kilometrov.

ekstremalnie 2

CARPATHIA to je viac než len lokálna značka, je to spôsob uvažovania o Karpatoch. Pridajte sa k nám a buďte súčasťou hospodárskej značky kvality Karpát, ktorá v sebe zahŕňa najlepšie produkty, atrakcie a služby karpatského charakteru.

Viac informácií o CARPATHII nájdete na stránkach:

Združenie Karpatský euroregión Poľsko

www.karpacki.pl
www.visitcarpathia.com
www.wedrowaniebezplecaka.visitcarpathia.com

logotypy projekt sk

Odporúčané weby