Našu pohybovú sústavu tvorí kostra, kostrové svaly, šľachy, väzy, kĺby, chrupavky a iné spojivové tkanivo. Jej primárnymi funkciami sú podpora tela, umožnenie pohybu a tiež ochrana životne dôležitých orgánov. Ani pohybovej sústave sa však nevyhýbajú rôzne choroby. Nasledujúce 3 patria medzi tie najbežnejšie.

najcastejsie ochorenia pohybovej sustavyAutor: Krakenimages.com / Shutterstock.com

Artritída

Jedným z úplne najčastejších ochorení pohybovej sústavy je artritída. Postihuje kĺby, v ktorých spôsobuje zápal, bolesti a obmedzenú pohyblivosť. Najčastejšie sa vyskytuje vo vyššom veku, i keď môže sa stať, že artritídu dostane aj mladý človek.

Svoju rolu tu totiž zohrávajú genetické faktory, infekcie, či autoimunitné ochorenia. Liečba môže zahŕňať zmenu stravy, či cvičenie a ak je to potrebné, predpisujú sa aj lieky na zníženie bolesti.

Kyfóza

Množstvo ľudí vedie v súčastnosti príliš sedavý spôsob života a zároveň sa v nedostatočnej miere venuje cvičeniu. Ak sa to týka aj vás, hrozí vám kyfóza. Ide o ochorenie, pri ktorom má človek zakrivený horný chrbát a ramená mu smerujú dopredu.

Okrem spomínaných príčin však môže tento stav nastať aj vplyvom zranenia. Kyfóza sa lieči cvičením, fyzioterapiou a v určitých prípadoch môže dobrý ortopéd Levice pacientovi predpísať aj ortopedické pomôcky.

Skolióza

Začali sme artritídou, ktorá trápi hlavne staršie ročníky a teraz spomenieme skoliózu, ktorá je „doménou“ detí a dospievajúcich. Ide o stav, kedy má človek zakrivený chrbát do strany.

Skolióza môže byť spôsobená genetikou, ale aj zlým držaním tela. Lieči sa fyzioterapiou a cvičením, ale v niektorých prípadoch je nutné so skoliózou navštíviť chirurgickú ambulanciu Dubnica nad Váhom. Keďže však ide o stav, ktorý sa vyskytuje v mladom veku, je tu veľa priestoru na nápravu.

Odporúčané weby