Každá vysoká škola sa končí štátnymi skúškami, ktoré sa nazývajú štátnice. Študenti reprezentujú seba, hlavne svojimi vedomosťami. Okrem toho, mnoho pedagógov k celkovému hodnoteniu berie do úvahy vystupovanie študenta a jeho oblečenie. V tomto článku sa dozviete, ako je vhodné sa obliecť na štátnice.

ako sa obliect na statnice

Oblečenie na štátnice – čo hovorí etiketa?

Štátne skúšky sú formálna udalosť, ktorá si vyžaduje mať oblečené slušné a zároveň elegantné oblečenie. Celý outfit by mal korešpondovať s vekom študenta. Oblečenie na štátnice má byť čisté, vyžehlené a bez viditeľného nosenia či opotrebovania. Pri voľbe oblečenia treba mať na pamäti, že sa ním vyjadruje úcta k celej skúšobnej komisii.

Oblečenie na štátnice pre ženy

Vhodné oblečenie na štátnice pre ženy by malo byť nasledovné:

  • Môžete zvoliť elegantné šaty, sukňu alebo dlhé nohavice s blúzkou alebo košeľou. Šaty a ani sukňa nesmú byť príliš krátke. Ideálna dĺžka je, aby vám sukňa siahala mierne nad kolená. Pozor na odhalený výstrih – menej je niekedy viac.
  • Ak si vyberiete spoločenskú sukňu alebo šaty, nezabudnite si obliecť pančuchové nohavice.
  • Obuv je vhodné zvoliť decentné lodičky s nižším opätkom, prípadne elegantné balerínky alebo mokasíny.
  • Celý outfit môžete doplniť jemnými doplnkami a šperkami, netreba to s nimi preháňať.
  • Líčenie je povolené, make-up voľte decentnejší.

Vyhnite sa rôznym extravagantným, vyzývavým a obtiahnutým kúskom oblečenia, ktoré nepôsobia slušne, dokonca niektoré takéto outfity môžu vyznievať vulgárne.

ako sa obliect na statnice 2

Oblečenie na štátnice pre mužov

Vhodné oblečenie na štátnice pre mužov by malo byť nasledovné:

  • Muž by mal mať oblečený tmavý pánsky oblek, košeľu s dlhým rukávom a kravatu. Vhodný je klasický čierny oblek, modrý, prípadne šedý. Dĺžka nohavíc by mala siahať tesne nad opätok topánok a dĺžka rukáva na saku by mala byť kratšia, aby vytŕčala košeľa. Pánska košeľa by mala byť jednofarebná - biela alebo svetlomodrá. Alternatívou k obleku sú spoločenské nohavice s elegantnou košeľou a sakom.
  • Obuť si treba spoločenské poltopánky na šnurovanie. Farbu treba ladiť k oblečeniu. Odporúčajú sa čierne alebo hnedé pánske poltopánky. Nezabudnite na ponožky, ktoré majú byť totožné s farbou topánok.
  • Opasok má mať rovnakú farbu ako poltopánky.

Odporúčané weby