Obojky pre psov už dnes nie sú ani zďaleka obyčajnou šnúrou a vďaka rôznym trendom poskytujú viacero sofistikovanejších funkcií. Medzi takéto trendy by sme mohli zaradiť tie v elektronickom variante a princíp fungovania týchto obojkov pre psov je postavený na Pavlovom reflexe. Použitie týchto obojkov pre psov bolo primárne určené kynológom a tí vedeli vďaka nim zviera efektívnejšie vycvičiť. Postupne sa penetrácia týchto riešení zvyšuje aj v podmienkach bežných domácnosti a pokiaľ ste nadšencom inteligentných technológií, potom by rozhodne nemali uniknúť vašej pozornosti.

obojky pre psov queedo

 

Aj pri vychádzke možno použiť inteligentné technológie a starajú sa o to elektronické obojky pre psov  

Aj ten najposlušnejší pes si chce občas užiť slobodu a sem-tam neposlúchne. Nie je na tom nič zvláštne, veď mať absolútnu kontrolu nad zvieraťom v každej sekunde nášho spoločného nažívania nechceme mať ani my a ani pes samotný. Ak je však takáto chvíľka potrebná a klasickým príkladom je prechádzka medzi ľuďmi alebo inými zvieratami, potom sú obojky pre psov nenahraditeľným pomocníkom. Princíp elektronických obojkov pre psov je postavený na vibračnom, zvukovom alebo elektrostatickom impulze a ten prichádza, pokiaľ zviera neuposlúchne a chceme ho jednoduchým povelom navigovať. Zviera si po čase na tento impulz zvykne až do takej miery, že jeho vyvolávanie nie je potrebné. Pes si totižto osvojí reflex a za jeho definovaním stojí svetovo známy fyziológ I.P. Pavlov. Tento reflex by sme mohli zaradiť do kategórie podmienených a tie vznikajú učením. Naproti tomu existujú podmienené reflexy, s ktorými zviera už prichádza na svet.  

Elektronické obojky pre psov teda u zvieraťa budujú vedomosť, že pokiaľ neuposlúchne a ide mimo povelu svojho pána, automatický prichádza trest a zviera je prakticky okamžite upozornené. Trestať zviera až po niekoľkých minútach, napr. keď sa vrátite z prechádzky, nie je príliš účinné. Po vycvičení psa sa množstvo majiteľov týchto obojkov dostane do režimu občasného nosenia. Je to skutočne správny prístup a v praxi môže nastať situácia, keď zviera vybudované návyky stráca. Vtedy je potrebné občasné pripomenutie. Prínosom je najmä fakt, že psa nie je potrebné trestať po každom neuposlúchnutí a pre udržanie osvojených návykov psa plne postačuje jedno napomenutie za niekoľko dní.  

Odporúčané weby