Zariadení, prostredníctvom ktorých sa dnes vieme pripojiť na internet, je viac ako kedykoľvek predtým, a tak bezpečnosť na internete logicky získava na svojom význame. Pod bezpečnosťou na internete nemusíme a nemali by sme rozumieť výlučne ochranu vo forme antivírusového softvéru. Prispieť k bezpečnosti na internete vieme aj rešpektovaním úplne bežných pravidiel, ktoré možno väčšina z nás dodržiava, no nie pre každého museli byť doteraz dôležitými. Poďme sa teda pozrieť na niektoré zo zásadných pravidiel, ktorými by sa mal každý návštevník internete riadiť a prispieť tak k vlastnej bezpečnosti. 

bezpecnost na internete silverdium

Bezpečnosť na internete má niekoľko zásadných pravidiel, ktoré by sme mali všetci rešpektovať 

Stále veľkou hrozbou v otázke bezpečnosti na internete je klikanosť na neznáme odkazy. Tie sú neraz po stránke dizajnu prepracované do posledného detailu a za úlohu majú návštevníka upútať už na prvý pohľad. Typickým príkladom je blikajúce okno, v ktorom svieti oznam, že ste niečo vyhrali a pre získanie tejto cenný musíte kliknúť na priložený odkaz. Je však reálne, že vám v dnešnej dobe dá niekto niečo zadarmo a bez akéhokoľvek pričinenia? Určite nie, a preto tieto odkazy radšej obchádzajte. Ak však predsa len neodoláte a kliknete, mali by sme ozrejmiť aj číhajúcu hrozbu. Vo väčšine prípadov dochádza k stiahnutiu škodlivého softvéru na pozadí a o tejto skutočnosti návštevník neraz ani nevie. Našťastie sa bezpečnosť na internete vyvinula do takej podoby, že užívateľ má možnosť vopred preveriť konkrétne URL a vie tak zistiť, či je daná adresa naozaj bezpečnou. 

Ďalšou zárukou bezpečnosti na internete je prítomnosť SSL certifikátu a ten by sa mal vyskytovať všade tam, kde zadávate vaše osobné údaje alebo budete vykonávať nákup a platbu v internetovom prostredí online. Ak teda certifikát na tomto webe prítomný nie je, rozhodne na ňom nevypĺňajte žiadne z citlivých dát. Ako však odhaliť, že je dané prostredie bezpečným a má aj SSL certifikát? Vizuálna kontrola je pomerne jednoduchá a stačí si všimnúť štruktúru linku. Pokiaľ je jeho súčasťou aj predpona https:// a obrázok zámku, potom sa s najväčšou pravdepodobnosťou nemáte čoho obávať. 

K bezpečnosti na internete môžeme prispieť aj vlastnou kontrolou napísaného textu a v tomto prípade hovoríme o prekontrolovaní si napísaného linku, na ktorý chceme byť odkázaní. Dbajte na to, aby ste názov webu napísali správne a nebol v ňom preklep. Napodobňované sú väčšinou tie najznámejšie obchody a portály a pokiaľ je zmenené v adrese čo i len jedno písmeno, rozhodne z tohto prostredia radšej odíďte a na takýto link určite neklikajte. 

Pre viac informácií kliknite na webovú stránku https://silverdium.sk/.

Odporúčané weby