Turistická sezóna v Tatrách končí až koncom októbra, avšak najkrajšie sú naše hory práve cez leto. Ak patríte k vášnivým turistom, určite ste si už toto leto užili krásny horský (nielen tatranský) vzduch. Ak vás ale ešte čakajú vysokohorské turistiky, viete, čo by vám rozhodne nemalo chýbať v turistickom batohu?

1. Opaľovací krém

Slnko je vo vysokých nadmorských výškach v letných mesiacoch agresívnejšie než v ktoromkoľvek inom ročnom období. Brávajte si preto vždy so sebou do batoha opaľovací krém s vysokým UV faktorom. Natierajte si tvár, ruky, ramená, krk a aj nohy. Najmä tvár, nos, uši a krk sú háklivé na spálenie. U žien aj výstrih.

Pri natieraní si však nepretrite oči, pretože by vás to neznesiteľne štípalo.

2. Nože

Potrebujete si nakrájať jedlo, čo ste si pripravili? V tom prípade potrebujete kvalitný nôž. V turistickej výbave by vám nemal chýbať kvalitný nožík. Odporúča sa vyberať si z ponuky najkvalitnejších švajčiarskych nožov. Nože sú dôležité nielen na celodennej turistike, ale aj pri viacdenných túrach.

Predtým, ako ale pôjdete na turistiku, si skontrolujte, či je váš nožík dostatočne ostrý. Odporúča sa brúsiť ho na kombinovaných brúsnych kameňoch zrnitosti alebo na keramických brúsnych kameňoch. Vyberajte si nové brúsne kamene na základe zloženia.

3. Turistická mapa

Aj keď všetky známe turistické trasy sú dobre značené, je lepšie mať pre orientáciu lepšie so sebou aj turistickú mapu, na ktorej bude vyznačená trasa, jednotlivé medzibody a časy medzi jednotlivými medzibodmi. Môžete ju mať buď v mobilnom telefóne, ale skôr vám odporúčame brávať si papierové turistické mapy. Keď sa vám mobil vybije, k mape sa nedostanete. Keď ale budete mať papierovú mapu, kedykoľvek sa budete môcť do nej pozrieť.

Odporúčané weby