Absencia kanalizácie a pretrvávajúce suchá, ktoré komplikujú život najmä záhradkárom, budú aktuálnou témou aj nasledujúcu sezónu. Ak bývate na dedine, nie ste napojený na kanalizáciu a trápi vás nedostatok dažďovej vody, ktorú ste využívali na zavlažovanie trávnika a úrody, predstavíme vám dve vynikajúce pomôcky, ktoré vám pomôžu odstrániť tieto problémy.

Nádrže na dažďovú vodu

Úbytok zrážok pozorujeme za posledné roky častejšie, než kedykoľvek predtým. Viacerí záhradkári musia používať na polievanie zasadenej úrody pitnú vodu, ktorej tiež nie je dosť. Nízke hladiny podzemných vôd a úbytok zrážok komplikujú život všetkým záhradkárom a práve preto vám ponúkame kvalitné nádrže na dažďovú vodu. Sú to betónové nádrže, ktoré bývajú umiestňované pod zem. Pomocou klasického čerpadla vyčerpáte potrebné množstvo dažďovej vody a máte istotu, že voda bude čistá bez baktérií a siníc, ktoré by vašej úrode mohli uškodiť.

Nádrže tým, že sú pod zemou, nezaberajú veľa miesta na záhrade ako napríklad plastové sudy.

Septiky

Dvojkomorové žumpy sú veľmi praktické vzhľadom na to, že vás odbremenia od pravidelného vyvážania splaškov. Ako už z názvu vyplýva, skladajú sa z dvoch komôr, v ktorých sa odpadové vody prečistia bez toho, aby bol potrebný ich vývoz.

Chránia životné prostredie, konkrétne podzemné vody. Akonáhle by sa vypúšťali splašky do pôdy, môžu sa dostať až k zdroju podzemných vôd, čím by ich úplne znečistili.

Vodu si treba chrániť a dávať na ňu pozor. Ak budú suchá naďalej prevládať, bude jej nedostatok a ak by sme si aj ten nedostatok znehodnotili, spôsobili by ste ekologickú katastrofu.

Ak bývate v okolí Košíc, pýtajte sa na predajcov kvalitných žúmp v Košiciach. Nevozte zbytočne nový septik cez polovicu republiky.

Ak bývate na dedine mimo civilizácie, resp. chýba vám prípojka na kanalizáciu, odporúčame vám kúpu dvojkomorových žúmp, čiže septikov.

Ak sa vám skladovanie dažďovej vody v plastových sudoch zunovalo, odporúčame vám kúpiť si betónovú podzemnú nádrž určenú na zber a uskladnenie dažďovej vody.

Odporúčané weby