Mať víkendovú chalupu v horách je pre viaceré rodiny výhra. Nemusia riešiť dilemu, kde spravia guľáš párty, kde oslávia okrúhle narodeniny a kde zavolajú partiu ľudí a užijú si Silvestra.

Ak ale ešte pred príchodom tuhej zimy uvažujete nad zútulnením vaše víkendovej chalupy, inšpirujte sa tými zaujímavými tipmi.

Drevené truhlice

V drevených truhliciach bývali uložené šaty, v súčasnosti sa využívajú ako úložný priestor na deky, vankúše, ale aj knihy. Ak na povale vašej chalupy máte starú truhlicu, ošmirgľujte ju a natrite ju farbou, aká sa vám bude najviac páčiť. Odporúčame zvoliť výraznejšie farby – žltú, smaragdovú, námornícku modrú, ale pokojne aj ružovú. Truhlice vo výrazných farbách sa predávajú aj vo viacerých nábytkárskych obchodoch. Prečo ale nevyužiť tú retro, čo máte na povale? Na chalupe si takéto retro môžete dovoliť. Ukladať do nich môžete spomínané deky, vankúše, ale aj knihy. Truhlicu vám odporúčame umiestňovať do miestnosti, kde máte aj pekné liatinové krbové kachle.

Sušené bylinky zavesené na špagátoch

Babky bylinkárky využívali a využívajú takýto spôsob sušenia, no chalupárom odporúčame vešať bylinky za účelom dekorovania miestnosti a odpudzovania dotieravého hmyzu. Na chalupe počítajte s hmyzom, najmä ak je kúsok od vás močiar alebo nejaký vodný tok.

Sušené bylinky vyniknú na špagátoch zavesených v tesných blízkostiach okien, odporúčame však najmä do kuchynky. Pozor ale dávajte, aby si na špagátoch s bylinkami nikto neublížil a nezakopol napríklad o kované krbové náradie.

Výrobky z ľanu

Kedysi často používaný materiál prežíva veľký boom. Na chalupu vám okrem ľanových vyšívaných dečiek odporúčame kúpu závesov, obrusov, posteľnej bielizne, ale aj kobercov.

Ak máte doma staré ľanové obrusy, prehozy, koberce, alebo závesy, dajte im druhú šancu práve na chalupe. Ľanové výrobky sa do takýchto priestorov perfektne hodia, a to aj v prípade, že majú čosi odžité.

Problémy so žumpou a latríny

Ak máte problémy s kanalizáciou a ste odkázaný na vlastnú žumpu, odporúčame vám kúpu dvojkomorovej žumpy, čiže moderného septika. Ide v podstate o typ žumpy, ktorá svojou konštrukciou prečisťuje odpadové vody. Tieto žumpy neznečisťujú životné prostredie a sú vhodné do odľahlejších chatových osád a obcí, ktoré nie sú napojené na kanalizáciu.

Kúpte si kvalitný septik od slovenského dodávateľa a vyriešite problémy s odpadovými vodami. Zatiaľ vám postačí klasická latrína, ktorá má tiež svoje čaro. Navyše ak si ju pomocou bieleho vápna ozdobíte nejakými ornamentami, nebude pôsobiť tak škaredo a každý vám ju bude obdivovať.

Odporúčané weby