Každý z nás túži s príchodom nového ročného obdobia oživiť si šatník. Málokedy si ale uvedomujeme, že práve takéto bezhlavé nakupovanie oblečenia ovplyvňuje výrazne aj životné prostredie. Vplyv fast fashion módy je aj napriek prerazeniu slow fashion módy stále veľký a jediný, kto môže ovplyvniť to, kam sa bude módny priemysel uberať, sme my, zákazníci.

Ako si ale oživiť šatník a zároveň nezaťažovať životné prostredie?

Nakupujte v second handoch

Nové štýlové kúsky, či už dámske, pánske, či detské nájdete v second handoch. Aj keď nakupovanie v second handoch je považované za nie príliš atraktívne, mnohé ženy, ale aj muži začínajú uprednostňovať práve takéto nakupovanie. V second handoch nájdete originálne kúsky, ktoré v iných obchodoch nenájdete. Ak chcete byť originálna, originálny, prečo nezájsť práve do obchodu, kde majú z jednotlivých kúskoch len po pár kusov na predajni?

Second handy ponúkajú kvalitné kúsky, ktoré sú nositeľné. Zároveň takýmto nákupom dáte jasne najavo, že fast fashion módu nepodporujete.

Dávajte si oblečenie ušiť

Ak chcete oživiť šatník a zároveň nezaťažovať životné prostredie, odporúčame vám dávať si oblečenie šiť. Dokonca aj v online priestore nájdete dobrý eshop s metrážou látok, ktoré sú kvalitné, pevné a v rôznych zaujímavých vzoroch.

Ak si nájdete šikovnú krajčírsku dielňu, či dokonca poznáte niekoho, kto šije oblečenie, vyberte si tento spôsob a opäť obohaťte svoj šatník o originálny kúsok, ktorý nebude mať nikto vo vašom okolí. Takto máte záruku, že budete mať v šatníku kvalitný kúsok, ktorý bude nositeľný viac sezón.

V takýchto eshopoch nemáte problém kúpiť kvalitnú bavlnu, softshell, či kvalitný úplet. Dokonca ak by ste mali záujem, môžete si objednať pekné dekoračné látky v metráži a dať si z nich ušiť kvalitné obrusy, či iné textilné dekoračné doplnky.

Chodievajte na SWAP

Takéto akcie vám umožnia vybrať si pekné kúsky a neplatiť vôbec nič. Jedná sa o výmenný obchod, kde si budete môcť zobrať čokoľvek, čo sa vám páči bez toho, aby ste za to platili.

Takéto akcie sa pravidelne organizujú v rôznych mestách, preto si odsledujte, či práve vo vašom meste sa niečo takéto neorganizuje.

Odporúčané weby