Nedeľný, slávnostný alebo akýkoľvek iný obed, by mal byť časom, kedy rodina spolu zasadne za jeden stôl a pri tom si vychutnáva dobré jedlo a trávi spolu čas. Jedálenský stôl by mal byť dominantou celej jedálne, mal by byť dostatočne veľký ako pre rodinu, tak aj pre návštevu. Celú atmosféru však dotvorí vkusné a elegantné prestieranie na stôl, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej jedálni.

prestieranie na stôl harmony

Prestieranie na stôl dodá správnu atmosféru

Ak chcete vášmu každodennému obedu alebo večeri dodať správnu atmosféru a dodať zároveň nádych elegantnosti, je dobré zvoliť vhodné prestieranie na stôl. V prvom rade je dobré si zistiť, pokiaľ nemáte tieto znalosti, ako správne uložiť príbor, tanier či pohár. Ale poďme na prestieranie postupne. Na mnohých jedálenských stoloch sa objavujú obrusy na iných zasa nie. Je pravdou, že momentálne je trendom viac použivať práve spomínané prestieranie na stôl ako obrus. Dôvodom je ich ľahká údržba a najmä široká škála výberu. Naozaj si viete vybrať podľa vašich aktuálnych potrieb, či sa vám do interiéru jedálne viac hodí farebný, veselý kúsok alebo skôr elegantné prestieranie na stôl. No v každom prípade , je vhodné použiť prestieranie jednak z dôvodu praktického a jednak z dôvodu vkusnosti a estetiky. Následne môžete klásť taniere v nasledujúcom poradí a to tak, že najskôr sa kladie na prestieranie plytký tanier, naň umiestníme hlboký tanier, do ktorého sa zvyčajne servíruje polievka. Na pravú stranu taniera položíme najskôr príborový nožík a následne veľkú lyžicu. Dôvodom takéhoto umiestnenia je, že najskôr sa podáva a je polievka a až potom hlavné jedlo. Na ľavú stranu taniera umiestníme vidličku. V prípade, že sa chystáte podávať aj dezert, je možné pridať k prestieraniu aj dezertnú vidličku, ktorá sa kladie nad oba taniere. Pohár na vodu sa zvykne umiestniť na pravú stranu, čiže nad veľkú lyžicu a nožík. Takéto prestieranie s taniermi sa zvolí v prípade, že nepodávate predjedlo. V takomto prípade je na stole predjedlo a ostatné tanire sa kladú súčasne s jedlom.

Aký typ prestierania na stôl zvolíte?

Prestieranie na stôl by malo korešpondovať s interiérom vašej jedálne alebo kuchyne, podľa toho, kde jedálenský stôl máte umiestnený. Čo sa týka materiálov takýchto prestieraní je možné si vybrať z látkových, ktoré je možné ľahko oprať, z drevených, alebo z umelých materiálov, ktoré sa hrdia ľahkou údržbou. Po použití prestieranie na stôl jednoducho umyjete a odložíte na ďalšie použitie. Tak už ostáva len zapriať dobrú chuť k obedu a vychutnať si správnu atmosféru.  

Odporúčané weby