Koža – najväčší orgán ľudského tela, ktorý váži dvadsatinu hmotnosti dospelého jedinca, si zaslúži veľkú pozornosť. Ročne na rakovinu kože zomrie veľké množstvo ľudí, pričom tejto chorobe by sa dalo predísť, keby sme si dávali väčší pozor a chránili si ju. Ako sa teda starať o kožu – najväčší orgán ľudského tela?

Chráňme ju pred slnečným žiarením

Dôležitú rolu zohrávajú aj genetické predispozície. To však ale neznamená, že by sme to mali vopred vzdávať a starostlivosť o ňu výrazne zanedbávať. Ozónová diera sa neustále zväčšuje, letá bývajú v našich končinách extrémne horúce a slnečné žiarenie je nebezpečnejšie ako pár rokov dozadu, preto rozhodne nepodceňte ochranu kože. Používajte kvalitné opaľovacie krémy a nevystavujte kožu priamemu slnečnému žiareniu, a to najmä v tomto časovom rozmedzí – medzi 11:00 a 15:00.

Pravidelne ju hydratujte

A to nielen cez letné mesiace, kedy je koža neustále vystavená na slnku, ale aj cez zimu, kedy vonku zúria extrémne mrazy. Po každom kúpeli si kožu dôkladne hydratujte. Práve pri hydratácii môžete na tele spozorovať malé kožné výrastky, ktoré sú neškodné, ale predsa len, radšej zájdite k dermatológovi. Odporúčame vám používať krém s bambuckým maslom.

Hrubá koža na chodidlách

Pozor dávajte aj na chodidlá, kde vie koža hrubnúť. Zhrubnutú pokožku pravidelne odstraňujte pemzou. Odstraňovanie tejto kože je dôležité najmä preto, aby ste predišli vzniku kurieho oka a bradavíc. S kurím okom môžete mať nepríjemné problémy. Odstrániť bradavice môžete aj prípravkami z lekárne. Najčastejšie sa však odstraňujú bradavice práve tekutým dusíkom, ktorý je najúčinnejší, ak bradavicu podchytíte a ešte v začiatočnom štádiu.

Neriskujte problémy s chôdzou

Bradavice a kurie oká vám môžu spôsobovať ukrutné bolesti a čo je najhoršie, pravdepodobne si na nejaký čas nebudete môcť obuť svoje najobľúbenejšie a inak veľmi pohodlné dámske lodičky. Problémy s chôdzou vás budú trápiť niekoľko mesiacov, preto radšej myslite na pravidelné odstraňovanie stvrdnutej kože a vyhnete sa tak týmto nepríjemnostiam.

Odporúčané weby