Vykurovacia sezóna je v plnom prúde a aj keď by sme si skôr priali leto, musíme si ešte nejaké mesiace počkať. Počas vykurovacej sezóny sme náchylnejší na vírusové ochorenia a snažíme sa chrániť. Treba si však uvedomiť, že počas vykurovacej sezóny sa musíme vyhnúť chybám, ktoré ovplyvňujú interiérovú teplotu, ale aj naše zdravie.

Ako udržiavať v interiéri optimálnu teplotu a ako sa cítiť v interiéri komfortne?

Vetrajte nárazovo pár minút

Ak si chcete v interiéri udržať optimálnu teplotu a zároveň tam mať príjemný vzduch, je potrebné vetrať nárazovo na pár minút. Nezabudnite však predtým vypnúť radiátory, aby sa vám zbytočne nenahrievali, ak máte termostatické hlavice.

Vždy je potrebné vetrať nárazovo na pár minút aj po návrate z práce. Vykúrený vzduch môže spôsobiť únavu a vysušiť sliznice nosa.

Ak žijete vo viacposchodovom dome, odporúčame otvoriť aj dvere na schodisko. Vetrať by ste mali všetky priestory, vrátane špajze a schodiska.

Neprekurujte miestnosti

Keď je vonku zima a vrátime sa z práce, prirodzene máme chuť prikúriť si. Odporúčame vám ale miestnosti príliš neprekurovať a udržiavať optimálne teploty. Optimálna teplota je 21-22ºC, v spálni by to malo byť tak 19ºC. Teplo ide prirodzene hore, preto je pochopiteľné, že najteplejšie bude pod strešnou krytinou, resp. v miestnosti pod strešnou krytinou.

Radšej sa oblečte, ak vám je veľká zima. Čím viac budete prekurovať, tým viac oslabujete sliznice dýchacích ciest, ktoré tak budú náchylnejšie na vírusové ochorenia.

Udržiavanie optimálnej teploty v interiéri je potrebné nielen pre váš komfort, ale aj pre vaše zdravie. Dávajte pozor na zvýšené hodnoty vlhkosti a odporúčame používať aj pohlcovač vlhkosti.

Ak sušíte prádlo v interiéri, umiestnite k sušiaku spomínaný pohlcovač vlhkosti. Nezabúdajte miestnosť, kde sušíte, aj častejšie vetrať, aby sa vám zbytočne nehromadila vlhkosť v miestnosti.

Odporúčané weby