Drevo nám dokáže navodiť pocit tepla, pokoja, príjemného prostredia a navyše máme pocit spätosti s prírodou. Niet divu, že ho radi používame všade, kde sa dá, či už v exteriéri alebo interiéri.  V našich domovoch je síce chránené od vonkajšieho vplyvu počasia, to však neznamená, že nepotrebuje našu starostlivosť. Výrobky z dreva sú síce drahšie v porovnaní s inými materiálmi, ale treba si uvedomiť, že pri správnej starostlivosti nám vydržia aj niekoľko generácií. To sa týka aj podláh z dreva. Bližšie sa pozrieme na to, či v tomto prípade je vhodnejšie použiť lak alebo olej na drevo.

olej na drevo carodrevaZdroj:  Wooden Earth Ltd

Čím ošetriť drevenú podlahu

Odpoveď na túto otázku naozaj nie je jednoduchá, aj laky aj oleje na drevo majú svoje pre a proti. V minulosti nebola ponuka povrchových úprav na drevo taká široká ako dnes, a tak sa väčšinou používal len lak. Dnešná doba však veľmi pokročila a moderné oleje na drevo dokážu konkurovať lakom. Čoraz častejšie sú využívané aj v komerčných priestoroch.

Olej na drevo nám chráni povrch podlahy do hĺbky. Po nanesení sa okamžite vsiakne a nezanechá nám na povrchu žiadny ochranný film. To však neznamená, že drevo nie je chránené. Keď ho pravidelne ošetríme týmto spôsobom ostane chránené a odoláva bežnému každodennému zaťaženiu. Ak použijeme olej na drevo podlaha môže dýchať čo nám zabezpečí jeho stálofarebnosť a odolnosť voči UV žiareniu. Naolejovaná podlaha má matný vzhľad, čím sa zvýrazní prirodzená kresba dreva. Predáva sa v rôznych farebných odtieňoch. Údržba je taktiež jednoduchá, stačí použiť bežne dostupné prostriedky na drevenú podlahu a len občas ju prebehnúť udržiavacím olejom. Výhodou je aj možnosť ich ľahkej renovácie alebo dokonca len možnosť lokálnej opravy.

Ak sa rozhodneme ošetriť drevenú podlahu lakom zabezpečíme jej ochranu pomocou uzatvorenej vrstvy, ktorá drevo chráni pred akoukoľvek nečistotou. Musíme však myslieť na to, že táto vrstva podlieha opotrebeniu, čo je zreteľné najmä ak použijeme lak s vysokým leskom. Pri pravidelnej starostlivosti a údržbe tomuto opotrebovaniu však vieme zamedziť. V ponuke majú výrobcovi veľké množstvo lakov určených na rôzne povrchy podľa stupňa zaťaženia. Môžeme si vybrať aj medzi matným, polo matným alebo lesklým variantom. Pri údržbe lakovanej podlahy nám postačí bežný čistič a z času na čas je dobré použiť takzvaný Polish, ktorý zabezpečí ošetrenie a oživenie drevenej podlahy.

Ďalšie zaujímavé informácie nielen o lakoch a olejoch na drevo nájdete na  https://carodreva.sk/.

Odporúčané weby