Šaty sú oblečením, ktoré radi nosíme najmä v jarných a letných mesiacoch. V tomto období siahame po jemných, vzdušných materiáloch, ktoré sú veľmi príjemné na nosenie. Existuje veľké množstvo druhov látok, z ktorých vyrábame šaty na leto. Jedným z obľúbený materiálov v súčasnosti je hodváb. Pravý hodváb bol v minulosti známkou luxusu a je tomu tak aj dnes. Stále platí, že je kráľovnou medzi látkami. Moderné, ženy sa tohto materiálu často boja, a to z dôvodu trochu komplikovanej starostlivosti, ale verte nám, nie je to až také zložité a zažiť ten pocit luxusu ukázať sa v šatách na leto práve z hodvábu stojí za tú námahu.

šaty na leto

Ako sa správne starať o hodváb, aby nám šaty na leto dlho vydržali?

Aj, keď sa jedná o veľmi kvalitný materiál, ktorý má dlhú životnosť treba sa oň správne starať, aby si zachoval svoje pôvodné vlastnosti a vydržal roky ako nový. Hodváb je jemný, vzdušný, ľahký a prirodzene lesklý. Používa sa na výrobu luxusného oblečenia ako sú blúzky, šatky, šály a samozrejme aj na výrobu šiat na leto či zimu. Najznámejšie hodvábne materiály sú aksamit, atlas, brokát, buret, mušelín, organza a šantung.

Pravý, prírodný hodváb získavame z vlákien kukiel priadky morušovej.O trochu hrubší a menej kvalitný hodváb nazývaný tussah sa vyrába z iných druhov zámotkov rôznych tropických motýľov. V súčasnosti veľmi obľúbeným, ale hlavne lacnejším variantom je chemický hodváb z prírodných alebo syntetických polymérov.

Tento materiál je pomerne náročný na údržbu. Najjednoduchšie je prať ho chemicky, ale zvládne aj pranie v domácich podmienkach pri dodržaní určitých pravidiel. Šaty na leto z hodvábu nikdy neperte v práčke. Namočte ich do vlažnej vody s pracím prostriedkom určeným na tento materiál a nechajte ich namočené 5 minút, potom ich jemne preperte v rukách. Následne ich ešte prepláchnite v studenej vode. Nepoužívajte ani aviváž, tá by mohla poručiť štruktúru tkaniny. Hodváb sa nesmie sušiť skrúcaním, len vodu jemne vytlačte za pomoci uteráka. Potom ho vystrite do čo najrovnejšej polohy alebo položte na suchý uterák a nechajte vyschnúť, ale nie na slnku. Pri žehlení nastavte žehličku na teplotu určenú pre hodváb a pre istotu šaty otočte na ruby a žehlite ešte za vlhka cez tenkú bavlnenú látku.

Ak tento rok chcete zažiariť v šatách na leto kliknite na https://www.glashgirl.sk/, a vyberte si tie pravé pre vás.

Odporúčané weby