Sedacia súprava je dôležitá súčasť každej obývacej izby, no častokrát sa pri jej výbere rozhodneme zle a toto rozhodnutie ľutujeme už po roku používania sedacej súpravy.

Ak sa vám už podarilo kúpiť sedačku, ktorá sa po pár rokoch nedala používať, máme pre vás praktické rady, podľa ktorých by ste si mali vyberať svoju novú sedačku. Vopred vás upozorňujeme, výber sedacej súpravy by nemal byť unáhlený.

Aký rozmer si môžete dovoliť?

Skôr, ako sa pustíte do hľadania sedačky, je potrebné vedieť, aký maximálny rozmer si môžete dovoliť. Na základe toho si vyberiete konkrétny typ sedačiek – účkovú, rohovú, klasickú pohovku.

Najskôr si zmerajte priestory, do ktorých plánujete umiestniť novú sedačku a až potom sa pustite do hľadania. Keď budete vedieť maximálny možný rozmer, ľahko si sedačky vytriedite do tých, ktoré vyhovujú a ktoré naopak nie.

Ak sa vám nepodarí nájsť vyhovujúci rozmer, ešte vždy je možnosť dať si vyrobiť sedacie súpravy na mieru.

Aké farebné prevedenie si vybrať?

Keď už budete vedieť rozmer, vyberajte farebné prevedenie. Zohľadnite farby doplnkov a stien a podľa toho vyberajte farebné prevedenie sedačky. Vo všeobecnosti vám odporúčame skôr neutrálnejšie odtiene – tmavosivú, svetlosivú, čiernu, béžovú a hnedú sedačku. Takéto sedačky krásne oživíte novými farebnými dekoračnými vankúšmi a dekami. Ľahšie vymeníte obliečky na dekoračných vankúšoch a deky ako sedačku.

Ak ale chcete farebnú sedačku, zo všetkých farieb vám odporúčame horčicovú, škoricovú a kráľovskú modrú. Tieto farby sú TOP zo všetkých farieb a krásne vyniknú v moderných interiéroch. Dekorácie však musíte prispôsobiť k týmto sedačkám.

Keď tak, tak farebnú sedačku si kupujte skôr do hosťovskej izby, poprípade pracovne alebo detskej izby. Odporúčame hlavne farebné rozkladacie pohovky.

Aký materiál uprednostniť?

Zo všetkých materiálov vám najviac odporúčame pravú kožu. Tá však nevyhovuje každému – koža sa v lete lepí a v zime zase naopak chladí.

Ak nechcete koženú sedačku, uprednostnite mikroplyš, mikrovlákno a žinilku. Odolnosť látky voči oderu si zistíte podľa stupnice Martindale.

Odporúčané weby