Domov je miesto, kde zabúdame na všetky svoje pracovné problémy a nachádzame tam lásku celej svojej rodiny. Neraz sa však stáva, že aj keď sa o domácnosť staráme najviac ako vieme, necítime sa v nej tak príjemne, ako by sme možno chceli. Počas zimných mesiacov je nevyhnutné, aby sme domácnosť prekurovali. Častokrát to však nezvládneme a kúrime buď málo, alebo naopak, až príliš. Ako teda kúriť, aby ste mali čerstvý vzduch v domácnosti a zároveň vám nebola zima?

Vetrajte vždy skoro ráno

Čerstvý vzduch dosiahnete jedine vtedy, ak budete pravidelne vetrávať. Keby len jeden deň nevyvetráte, váš organizmus začne pociťovať únavu z ťažkého vzduchu a bude sa vám chcieť neustále spať. Aby ste ale zabránili únave a cítili sa doma naozaj príjemne, mali by ste zavčas rána vyhrnúť rolety a pootvárať všetky okná. Cez zimné mesiace vetrajte len krátko, nakoľko by vám mohlo hroziť zadymenie interiéru. Ako už je zvykom, väčšina rodín zakuruje chvíľku predtým, ako odchádza do práce. Ak ale budete vetrať medzi piatou a šiestou hodinou ráno, máte väčšiu šancu vyvetrať a obnoviť vzduch v izbách.

Pozor na zarosené okná

Veľké teplotné rozdiely medzi exteriérom a interiérom spôsobujú rosenie okien. Vždy ráno akonáhle otvoríte každé okno, poutierajte zarosené okná, pretože práve rosa z okien môže poškodiť nábytok, ktorý máte pod oknom. Tak ako vám cez leto budú užitočné sieťky proti hmyzu, tak isto vám cez zimu budú užitočné staré handry, ktorými budete môcť utierať zarosené okná a zabránite tak plesneniu tesnení na oknách.

Kúrte v každej druhej miestnosti

Aby v každej miestnosti nebolo až príliš teplo, môžete skúsiť spôsob overený z praxe. Miestnosti za sebou nechávajte otvorené. Tým docielite, že teplý vzduch bude prúdiť rovnako do každej miestnosti. Ani v jednej miestnosti nebudete mať dusno. Keby však nechávate okná dlho otvorené, môžete si spôsobiť zbytočné komplikácie s plesňou. Aj keby ste mali v domácnosti na stene ten najhodnotnejší tatranský profil, pleseň by si nevyberala. Postihla by aj ten.

Chcete mať v domácnosti čerstvý vzduch? Dodržiavajte nasledujúce rady:

  1. Nezabúdajte si skoro ráno vyvetrať.
  2. Utierajte si zarosené okná. Predlžujete tak ich životnosť.
  3. Nekúrte v každej miestnosti, ale v každej druhej.

 

 

Odporúčané weby