Písanie záverečnej práce veru nikomu nevonia. Vyžaduje si investíciu času a aj nervov, pretože nie vždy proces písania prebieha bezproblémovo. Aby ste ale zvládli písanie ťažkej záverečnej práce – napríklad odbornej diplomovej práce, musíte sa riadiť nasledujúcimi radami, ktoré pomohli mnohým študentom zvládnuť tento proces ľavou zadnou.

Píšte len vtedy, keď vám to najviac páli

Nesnažte sa sedieť celý deň pri počítači, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou toho spravíte podstatne menej, ako za pár produktívnych hodín. Niekomu sa lepšie píše v noci a niekomu naopak cez deň, respektíve ráno. Zistite si, ktoré obdobie počas dňa či noci je u vás najviac produktívne a podľa toho si prispôsobte svoj denný harmonogram. Nebojte sa, takýto harmonogram nebudete mať večne. Aj keby vás čaká zložitá rigorózna práca, keď si čas rozvrhnete tak, aby ste stíhali písať a venovať sa aj svojim záľubám a povinnostiam, všetko pôjde ľahko.

Vezmite si k počítaču nejakú maškrtu

Aby ste boli efektívnejší, vezmite si k písaniu nejakú maškrtu, ktorú máte radi a o ktorej viete, že vás nakopne do písania. Niekomu dodáva energiu hroznový cukor alebo čerstvé ovocie a niekomu naopak lahodná káva, poprípade čokoláda.

Dôkladne a v predstihu vyberajte zdroje, z ktorých budete čerpať

Základom toho, aby ste mali perfektne spracovanú záverečnú prácu, musia byť kvalitne vybrané zdroje. Neočakávajte, že všetky zdroje, z ktorých budete čerpať, nájdete na internete. Občas budete musieť na seba dať blúzku, nohavice a ísť do knižnice vybrať si literatúru, v ktorej nájdete viac relevantných informácii ako na webe. Nebuďte pohodlní a spravte maximum pre kvalitu svojej záverečnej práce.

Odporúčané weby