Pokiaľ plánujete kúpu a zavedenie tepelného čerpadla do vášho domu, zistite si, aké má výhody a nevýhody. Tepelné čerpadlo môže totiž fungovať na rôznych princípoch a preto si dobre premyslite, ktorý typ bude pre vás ten pravý. Tento typ vykurovania nie je v našich končinách ničím novým a v snahe ušetriť čo najviac peňazí na vykurovaní, volí v súčasnosti mnoho ľudí práve túto možnosť. Výrobcovia čerpadiel dbajú na kvalitu prevedenia i použitých materiálov. Viete však, ako presne tepelné čerpadlo funguje a na aké parametre si dať pozor?

tepelné čerpadlo

Princíp fungovania tepelného čerpadla je pomerne jednoduchá záležitosť

Ak si neviete predstaviť, čo to tepelné čerpadlo vlastne je a ako funguje, predstavte si chladničku, ktorú má doma každý z nás. Možno ste sa niekedy zamysleli nad tým, že chladnička je vo vnútri studená, no pokiaľ sa jej dotknete zvonku, zistíte, že je priam horúca. Dôvodom je to, že čerpadlo funguje na princípe čerpania tepla z jedného miesta a jeho premiestnenie na iné miesto. Prebiehajú tu štyri základné procesy – vyparovanie, stláčanie, kondenzácia a expanzia. Už v rámci tohto je možné určite to, aký bude pomer vyprodukovaného tepla a spotrebovanej energie na výrobu tohto tepla. Toto môžeme chápať ako prvý dôležitý faktor pri výbere nášho čerpadla.

Výber tepelného čerpadla krok po kroku

Ako sme už spomenuli vyššie, tepelné čerpadlá fungujú na rôznych princípoch a výber samozrejme závisí od rôznych faktorov. Delia sa podľa zdroja, z ktorého čerpadlo získava energiu na ohrievanie vody. Medzi základné patria čerpadlá fungujúce na týchto princípoch: vzduch – voda, voda – voda, zem – voda. Výber konkrétneho typu sa vzťahuje na to, aký typ stavby máte a tiež, aké zdroje sa nachádzajú vo vašej blízkosti. Je nezmysel, aby ste si kúpili tepelné čerpadlo fungujúce na princípe voda – voda, ak sa vo vašej blízkosti žiadny vodný tok nenachádza. Najčastejšie využívaným typom je vzduch – voda, ktorý je aj cenovo najdostupnejší. Ďalšie ukazovatele, na ktoré pri výbere netreba zabúdať sú napríklad výkon tepelného čerpadla, investičné a prevádzkové náklady a tiež aj tepelné straty.

Tepelné čerpadlo môže byť pre vás a vašu stavbu skvelou investíciou. Získajte preto viac informácií na našej internetovej stránke https://www.viessmann.sk/.

Odporúčané weby