Kvalita životného prostredia sa z roka na rok zhoršuje a aktivisti po celom svete apelujú, aby sme kládli dôraz na triedenie odpadu a aby sme obmedzili používanie plastov. Ročne sa vyhodia tony odpadov a väčšina z nich skončí v oceáne. Stačí sa len pozrieť na internet a hľadať obrázky, kde zvieratá žijúce v oceánoch sú „v objatí“ plastov.

Nový trend môžeme vidieť aj v stavebníctve. Nad klasickými poschodovými rodinnými domami sa uprednostňujú nízkopodlažné domy. Záujem je však aj o nízkoenergetické domy, ktoré využívajú prírodné zdroje a znižujú spotrebu energií na minimum.

Môcť dať si postaviť takýto dom

Stavba nízkoenergetických domov si vyžaduje dôkladnú prípravu. Pri stavbe rozhoduje samozrejme výber materiálov, umiestnenie stavby a samozrejme aj orientácia na svetové strany.

Takúto stavbu si budete môcť dať postaviť firme, ktorá stavia rodinné domy na kľúč. Stačí si vybrať najzaujímavejší projekt rodinného domu a presne taký vám postavia. Katalógové projekty rodinných domov sa tešia veľkej obľube a nemôžeme sa čudovať, prečo. Pre tých, ktorí majú záujem o nový dom, si môžu vybrať z katalógu jeden projekt, ktorý ich najviac zaujme a presne v takom istom budú bývať, a to bez toho, aby sa museli zúčastňovať na stavbe. Stavba bude odovzdaná na kľúč v takom prevedení, v akom si vysnívali.

Ľudia sú v súčasnosti zaneprázdnení a nemajú čas sa venovať stavbe rodinného domu. Takto budú mať všetko v dohodnutom termíne postavené a budú vedieť, že stavba nebola odfláknutá. Vráťme sa však naspäť k nízko energetickým domom.

Ako by sme definovali nízkoenergetické domy?

Postaviť nízkoenergetický dom si vyžaduje, ako sme už spomínali, špeciálnu prípravu. Vyžaduje si dodržiavanie všetkých zásad o umiestnení, orientácii rodinného domu a využívaní solárnej energie. V porovnaní s energeticky úspornými domami je potrebné zmeniť spôsob vetrania. Aby nízkoenergetický dom spĺňal všetky predpoklady nízkoenergetických domov, musí používať nútené vetranie so spätným získavaním tepla, odborne nazývané aj rekuperácia.

Všetko sa samozrejme dá. Je však potrebné spolupracovať so skúsenou firmou, ktorá sa špecializuje na stavbu nízkoenergetických a energeticky úsporných domov.

Odporúčané weby