Spánok je pre náš organizmus a zdravie nášho tela veľmi dôležitý. Žiaľ, väčšina z nás si nedopraje kvalitný spánok a chodievame spávať oveľa neskôr, ako pred pár rokmi. Určiť presnú dobu, koľko by sme mali spávať, nedokážeme, pretože každý organizmus je iný. Sami by ste si mali odpozorovať, aká je optimálna dĺžka vášho spánku.

Kvalitu spánku do väčšej miery ovplyvňuje aj matrac. Pri jeho výbere sa častokrát necháme oklamať peknými rečami predávajúcich v obchode s matracmi. Tí vám predajú čokoľvek, len aby zarobili. Odporúčame vám pri výbere kvalitnejších luxusných matracov do vašich postelí pýtať sa svojich známych na skúsenosti s predajcami. Sami vám odporučia predajcu a poradia vám, ktorým sa vyhýbať. Ak máte v rodine šikovného čalúnnika, ten vám dokonca bude môcť na objednávku vyrobiť kvalitný matrac. Ak plánujete nakupovať z e-shopu, vyberajte len z tých overených známymi odporúčaných. Ako sa ale o matrace starať, aby vám vydržali niekoľko rokov?

Každý týždeň ich špeciálnym nadstavcom vysávajte

Ak chcete ochrániť vaše pohodlné penové matrace, odporúčame vám poťah matraca každý týždeň vysávať. Zvyšky kože prenikajú cez posteľné plachty na poťahy matracov. Týmito zvyškami sa živia roztoče, ktoré sa môžu usadiť aj vo vašom matraci. Ak budete špinu, prach a zvyšky kože pravidelne vysávať, váš matrac ochránite pred roztočmi. Okrem vysávania poťah aspoň raz ročne (ideálne cez leto) vyperte. Poťah musí byť úplne suchý, keď ho budete navliekať na matrac. Na vysávanie matracov použite špeciálny nadstavec, ktorý vám nepoškodí poťah matraca.

Mráz a slnko

Ak chcete predĺžiť životnosť vášho matraca, cez zimu ho na pár hodín vyložte na parapety na silný mráz. Roztočom vadí extrémny mráz a ak matrace budete pravidelne vystavovať mrazom, roztoče nebudú mať žiadnu šancu. Okrem mrazov nemajú radi ani slnečné lúče.

Vždy na jar a cez silné mrazy dávajte matrace na balkóny. Zbavíte sa roztočov a váš matrac ochránite. Toto praktizujte aj pri paplónoch a vankúšoch. Vankúše, posteľné obliečky, ale aj paplóny to potrebujú.

Odporúčané weby