Kedysi bolo fotoalbumy s fotografiami neodmysliteľnou súčasťou každej domácnosti. Doba sa za posledných dvadsať rokov výrazne zmenila. Väčšina z nás používa na zachytenie dôležitých momentov svoje smartfóny, pričom dobre vedia, že tieto fotografie nikdy nebudú držať v rukách v tlačenej podobe. A veď načo, stačí ich mať v smartfóne alebo na externom disku.

Technika môže zlyhať

Je to ale veľká škoda, pretože technika môže ľahko zlyhať a vy tak ľahko môžete prísť o spomienky, ktoré ste odfotografovali. Keď sa vám v tlačiarni minie atrament, jednoducho ho doplníte. Keď však prídete o fotografie uložené na externom disku alebo v mobile a technika sa pokazí, horko ťažko sa dopracujete k strateným dátam a fotkám. Myslite na to, že fotografie sú skvelá pamiatka na minulosť. Musia byť hmatateľné. Musíte sa k ním dostať aj bez toho, aby ste použili akúkoľvek techniku.

Ako darček

Rodinné fotografie sú ideálne aj ako darček. Viete si predstaviť, že svojej partnerke namiesto krásneho originálneho diamantového prsteňa vyrobíte fotoalbum s peknými fotkami? Môže vám to prísť zvláštne, ale vlastnoručne vyrobený darček si žena váži omnoho viac (m teda aspoň väčšina žien).

Fotografie v rámikoch, fotoknihy

Okrem klasických fotoalbumov si môžete dať spraviť fotoknihu. Potrebujete k tomu však kvalitné fotografie a tie nezískate zo svojho smartfónu. Majú síce veľa megapixelov, lenže to ale neznamená, že fotka je kvalitná. Práve takéto fotky sú v tlačenej forme rozrastrované. Verte, že výsledný efekt by sa vám nepáčil a fotografia by namiesto do fotoalbumu putovala do koša. Na vytvorenie fotoknihy potrebujete kvalitné fotky zachytené buď na zrkadlovke, alebo na kvalitnom kompakte.

Fotografie do rámikov si môžete spraviť aj doma. Stačí len zájsť do papiernictva, vypýtať si fotopapier (buď matný, alebo lesklý) a môžete začať tlačiť.

Odporúčané weby