Nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí vyšlo v poslednom období množstvo štúdií o tom, koľko tekutín by sme mali denne vypiť. Keby sme sa však radami odborníkov mali riadiť do bodky, pravdepodobne by sme to hneď po krátkej dobe vzdali. V skratke vám povieme ako často piť, ktorým nápojom sa vyhýbať a ktoré naopak vyhľadávať. Nezáleží na tom, či práve grilujete v univerzálnom záhradnom krbe, alebo sa nachádzate v reštaurácii, tekutiny si musíte dopĺňať za každých okolností.

Čaje – najmä bylinkové

Možno sa vám čaje už natoľko sprotivili, že ich nebudete chcieť cítiť najmenej rok. Čajmi sa dopujeme najmä, keď na nás príde chrípka, prechladnutie alebo sa pasujeme so zápalom priedušiek. Naučte sa však piť čaje aj bez toho, aby ste sa do toho museli nútiť. Čaje sú pre ľudský organizmus veľmi prospešné – najmä tie z byliniek (poctivo nazbieraných byliniek). Skoro na jar si dokážete spraviť čaj z čerstvého podbeľu, prvosienky jarnej alebo mladej žihľavy (ktorý je mimochodom úžasný pri detoxikácii organizmu). Výhodou pitia čajov je najmä to, že nezáleží na tom, aké je vonku ročné obdobie, piť sa dá vždy a najmä bez toho, aby ohrozoval zdravie vášho hrdla. Keď je teplo, môžete si ho naliať do chladiacich nádob a keď je zima, môžete si ho dať do termosky.

Pozor ale, bylinky poctivo striedajte. Poprípade kombinujte bylinkové čaje s ovocnými, zelenými a čiernymi. Nikdy nepite len jeden druh čaju. Sem- tam si samozrejme môžete dopriať minerálky. Najmä cez leto príjemne osviežia. Smäd však zaženú najviac práve čaje.

Čistá voda, káva

Okrem čajov milujeme najmä kávu a energetické nápoje. Pozor, práve tieto nápoje smäd neuhasia, práve naopak, organizmus ešte viac dehydrujú. Odporúčame vám tieto nápoje nahradiť radšej čistou vodou, poprípade čistou vodou s citrónom. Keď sa nedokážete vzdať kávy, aspoň si doprajte kvalitnú kávu vyrobenú z poctivého kávovaru. Pite ju vždy až po konzumácii jedla, ale s odstupom. Nenalievajte sa ňou hneď po raňajkách/ po obede. Sklenený pohár KeepCup vám umožní vypiť si kávičku bez toho, aby ste sa popálili. Ak to však dokážete, kávu často nepite. Môže uškodiť vášmu tráviacemu ústrojenstvu – konkrétne podráždiť steny žalúdka. Hneď ráno po prebudení si dajte nalačno pol litra čistej vody.

Odporúčané weby