Zima sa už pomaly, ale isto presúva na južnú pologuľu. Tým, ktorí milujú zasneženú prírodu a radi sa chodievajú lyžovať do rôznych lyžiarskych stredísk, bude zrejme smutno. Väčšina sa však už nevie dočkať jari – obdobia, kedy všetko okolo nás (a v nás) kvitne. Určite ste si už na sebe mohli všimnúť, že sa vám zlepšila nálada, keď vyšlo slniečko a mohli ste sa vonku poprechádzať bez toho, aby ste si dávali zimné kabáty a čiapky.

Práve s prichádzajúcou jarou prichádzajú aj alergie. Práve alergie vedia mnohým skomplikovať toto krásne ročné obdobie. Ak vás alergia nezastihla, odporúčame vám využiť čas, kedy nie ste práci a ísť do prírody. Ak máte ratolesti ešte vo veku, kedy im nerobí problém ísť s vami na prechádzku namiesto toho, aby išli von s kamarátmi alebo pozerali MS v hokeji 2017, obujte im vhodnú obuv, oblečte ich podľa aktuálnych teplôt a vyrazte na miestá, ktoré radi navštevujete.

Zbieranie byliniek

Už začiatkom marca máte možnosť spozorovať na lúkach prvé bylinky. Keď sa už vyberiete na prechádzku, nezabudnite si so sebou vziať papierový sáčok. S najväčšou pravdepodobnosťou sa domov vrátite s plným vreckom prvých jarných byliniek – najmä podbeľu. Počas marca a apríla určite navštívte miesta, kde kvitne medvedí cesnak. Pozor však, nezmýľte si ho s jedovatou konvalinkou, ktorá vyzerá takmer rovnako ako medvedí cesnak.

Prechádzky s detičkami

Nie je na tom nič zlé, keď budete brávať svoje detičky aj na náročnejšie prechádzky. Ak sú ešte maličké, pomôcť vám pomôže ergonosič. Ak ale vládzu, kľudne ich nechajte ísť aj pešo. Na krátke vzdialenosti určite využijete detské elektrické motorky, ktoré sú vhodné nielen pre chlapcov, ale aj pre dievčatká. Nepodceňte však oblečenie svojho dieťatka. Počasie na začiatku jari je vrtkavé – môže sa zmeniť každú chvíľu.

V prírode, najmä v hlboko v lese, vás ešte môže prekvapiť blato. Dávajte si preto pozor, aké topánky si vyberiete. Odporúčame vám na prechádzky dávať vysokú turistickú obuv. Ochránite tak svoje nohy od blata a zabránite tomu, aby vám navlhli ponožky. Ak sa na prechádzku chystáte s deťmi, opatrne s edukatívnymi hračkami. Váš drobec ich ľahko môže pustiť na zem práve vtedy, keď pôjdete cez vlhkú časť lesa.

Prvé jarné dni sú ako stvorené na prechádzky v prírode. Nepremeškajte obdobie, kedy sa príroda prebúdza po dlhej zime a vychutnajte si chvíle s rodinkou.

Odporúčané weby