Každý, kto má doma počítač alebo notebook, má aj pevný disk. A každý, kto už oň prišiel, vie o aké dôležité zariadenie ide a netreba jeho výber podceňovať.

pevne disky

Poznáme dva druhy pevných diskov (HDD a SSD). Základným parametrom je kapacita úložiska. Ďalej je dôležitá aj veľkosť (formát) disku, odolnosť, životnosť a samozrejme cena. Podstatným parametrom je taktiež rýchlosť, kde nás zaujíma maximálna rýchlosť čítania a maximálna rýchlosť zápisu.

HDD disk

HDD disk, tzv. platňový, je cenovo výhodný a má veľkú kapacitu. Pre bežného používateľa stačia 1 až 2 TB. Tí náročnejší môžu siahnuť po diskoch s kapacitou 8 TB, dokonca až 14 TB. Môže byť vo veľkosti 2,5” alebo 3,5”.

Vydáva mierny hluk a býva náchylnejší k poškodeniu, pretože sa skladá z pohyblivých častí - platní. Hodí sa viac na zálohovanie a ukladanie dát, keďže je cenovo výhodnejší. Oproti SSD je však pomalší. Maximálna rýchlosť je spravidla 5 400 alebo 7 200 otáčok za minútu. Najpredávanejšími sú HDD disky značky Western Digital a Seagate.

pevne disky 2

SSD disk

Odolnejší a rýchlejší je SSD disk, ktorý je aj tichší a kompaktnejší. Neobsahuje pohyblivé časti a dáta sa ukladajú do NAND flash pamäte, podobne ako je to aj pri pamäťových kartách. Zákazník si síce zaň zaplatí viac, ale najlepšie hodnotené pevné disky majú maximálnu rýchlosť čítania 3 480 MB/s a maximálnu rýchlosť zápisu 2 900 MB/s.

Môže byť vo formáte M.2, 2,5” alebo PCIe. Prevádzka SSD disku je niekoľkokrát úspornejšia, ale cena je vyššia v porovnaní s HDD. Pri SSD diskoch sú obľúbené značky Kingston, Crucial, Patriot, Intel a Western Digital.

Pri pevných diskoch užívatelia sledujú kapacitu, rozhranie a rýchlosť. Odporúča sa pevné disky kombinovať. SSD je ideálny ako systémový disk a miesto, kde si nainštalujete najpoužívanejší softvér. HDD disk využijete na ukladanie videí, fotiek, filmov, seriálov a iných objemných dát.

Odporúčané weby