Vedeli ste, že UV žiarenie k vám môže preniknúť aj pri zamračenom počasí? Zradné na UV lúčoch je to, že sú neviditeľné. Sú prítomné nielen cez deň, ale aj večer alebo počas zamračeného dňa. Preto je ochrana vašej pokožky pred UV žiarením zložitá. Ultrafialové žiarenie (UV) totiž predstavuje až 90 % celkového slnečného žiarenia a zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.

Ako si chrániť pokožku pred slnečným žiarenímZdroj obrázku: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Existuje však niekoľko spôsobov, ako chrániť svoju pokožku pred škodlivými slnečnými lúčmi a znížiť riziko predčasného starnutia a rakoviny kože. Tu nájdete všetko, čo potrebujete vedieť o vystavení sa slnečnému žiareniu, ako aj o tom, ako sa pred ním chrániť.

Metódy ochrany pred slnkom

Zostaňte v tieni! Najjednoduchším spôsobom ochrany pokožky pred UV žiarením je zdržiavať sa mimo slnka. A to neznamená, že musíte zostať v interiéri, pretože UV lúče môžu prechádzať cez okná. Namiesto toho vyhľadávajte miesta v tieni, napríklad pod stromom alebo vo vnútri budovy, kde sa k vám slnko nedostane.

Používajte opaľovací krém! Najlepším spôsobom ochrany pokožky pred UV žiarením je používanie SPF ochrany s vysokým faktorom. Uistite sa, že ste ho použili 15 minút pred odchodom von a nanášajte ho znova každé dve hodiny alebo po plávaní či potení.

Okrem pleti a tela nezabúdajte na starostlivosť o očné partie a pery tiež s SPF faktorom. Existujú aj ďalšie metódy ochrany pred UV žiarením, ako napríklad nosenie oblečenia blokujúceho UV žiarenie, slnečné okuliare blokujúce UV. Ďalším spôsobom ochrany pokožky pred UV žiarením je nosenie klobúka. Klobúk poskytuje vašej pokožke tieň, ktorý pomáha predchádzať spáleniu.

Ako UV žiarenie spôsobuje poškodenie pokožky?

Keď ste na priamom slnku, UV žiarenie preniká do pokožky a vytvára chemickú reakciu, ktorá poškodzuje kolagén v pokožke. To spôsobuje vrásky, nerovnomerný tón pleti a stratu pevnosti. UV žiarenie tiež poškodzuje DNA v kožných bunkách, čo môže viesť k rakovine kože. UV žiarenie sa vyskytuje v troch typoch: UVA, UVB a UVC. Najrozšírenejšie sú UVA lúče, ktoré prenikajú hlboko do pokožky a môžu spôsobiť poškodenie, aj keď nie je viditeľné. UVB lúče sú zodpovedné za proces opálenia. UVC lúče nemôžu preniknúť do atmosféry a sú filtrované ozónovou vrstvou.

Odporúčané weby