Bežecká obuv Hoka je na pohľad neprehliadnuteľná najmä originálnym dizajnom a hrubánskou podrážkou. Práve podrážka vzbudzuje dojem až prílišnej robustnosti a s tým spojenej vysokej váhy a zároveň predstavu skvelého tlmenia. V skutočnosti je to oveľa lepšie, pretože váha peny použitej na výrobu podrážky je naozaj nízka.

hoka speedgoat 5 230830 18 45 DSC00621

V prípade modelu Speedgoat 5 je hmotnosť jednej topánky nasiaknutej vodou po behu niečo málo cez 300 gramov pri veľkosti 44 2/3. Trochu zvláštne číslovanie. No pri použití tabuľky veľkostí sa podarilo trafiť do správnej veľkosti i pri kúpe cez internet. Pre skutočne všestrannú trailovú obuv to je prijateľná váha. Aspoň pri prvom obutí, keď by ste očakávali niečo oveľa ťažšie, zostanete až zaskočení, ako ľahko Speedgoat 5 pôsobí naproti robustnému vonkajšiemu dojmu.

Celkovo sú zovňajšok i vnútro tejto topánky kvalitne spracované. Chce to viac kilometrov na preverenie trvácnosti tejto obuvi. Minimalistom sa môže stať, že Hoka na nich bude pôsobiť priam odpudivo. Podrážka má miestami odhadom azda 5 cm výšku, čo je naozaj veľa. To už je ozajstná pružina. Až sa zdá, že v teréne bude fungovať až príliš mäkko. Ako nejaký molitan. Hneď pri obutí však zistíte, že pena vôbec nie je ľahko poddajná. Funguje až počas behu, keď robí, čo má. Taktiež prvotný dojem o dosť nestabilnej topánke zmizne po prvom obutí. Jej tvar vám nemusí sadnúť, avšak výrobca ponúka užšiu i širšiu verziu.

hoka speedgoat 5 230830 18 46 DSC00623

Topánky však sedeli prekvapivo dobre, vzhľadom na svoju mierne extrémnu robustnosť a tenučký jazyk. Podľa toho ako Speedgoat navonok vyzerá by ste čakali úplne iný pocit. Najmä ak nemáte skúsenosti s niečím podobným. Takisto je super ak máte odbehaných mnoho kilometrov v iných modeloch topánok.

Po nazutí Hoka Speedgoat 5 lepšie uvidíte, či vám niečo tohto typu sedí. Topánka teda po nazutí nepružila a chodidlo sa tiež nenakláňalo do strán, čo by ste možno pri pohľade na konštrukciu podrážky očakávali. Pri bežnej chôdzi sa topánky javia jednoducho v pohode. Bol čas ísť ich vyskúšať tam, kde by sa mali cítiť najlepšie a síce do terénu.

hoka speedgoat 5 230830 18 46 DSC00624

Hoka Speedgoat 5 sme prebehli na klasických lesných chodníkoch Malých Karpát vrátane podmienok, keď bol trail prudko rozbahnený. Výbornou skúškou pre Hoky Speedgoat 5 bolo i dvojtýždňové behanie v kopcovitom šotolinovom teréne v Chorvátsku. Testovací terén v Malých Karpatoch charakterizovali lesné chodníčky so strmými stúpaniami i klesaniami, spomínané blato, mokré korene, popadané kusy konárov a občas nejaké kamene. Okrem toho trasa občas viedla po asfalte.

Na chorvátskych trailoch to bola zasa nepríjemná šotolina a skaly s ostrými hranami. Z prvých dojmov vyčnievajú azda tri výrazné vlastnosti modelu Speedgoat 5. Veľmi dobrá trakcia, podpora achilovky pri strmom stúpaní a veľmi dobré tlmenie, ktoré nie je ako želé, ale práve naopak tlmí, tam kde treba. Doslova požiera všetky výrazné nerovnosti, ako kamene, alebo kusy haluzí. Pri strmom stúpaní podrážka akoby podkladala pätu. Niečo na štýl opierky na skialpinistických lyžiach. Achilovka tak zostáva menej zaťažená. Naproti tomu nevzniká pocit, že by sa chodidlo v tejto topánke šmýkalo dopredu. Drop má 4 mm.

hoka speedgoat 5 230830 18 47 DSC00625

Na druhej strane takto odtlmená obuv môže byť na kratších tratiach zbytočná, a niekomu môže pripadať aj nepríjemná. Zdá sa, že jej prednosti vyplávajú na povrch až pri extrémnych tratiach a ultrabehoch. Mohli by ste ich oceniť na kratších technických tratiach s množstvom nerovností v podobe kameňov, koreňov a podobných prekážok. Tie dokážu Speedgoaty 5 skutočne dobre pohltiť a pritom nepôsobia akoby boli vyrobené z plastelíny, takže máte pocit dostatočnej stability.

Naozaj dobre podržia Hoka Speedgoat 5 pri blatistých stúpaniach a zbehoch. Vyššia päta tiež pomáha pri strmých zbehoch, kedy viac dupete na zadnú časť chodidla. Za zmienku stojí špička, ktorá pôsobí užšia, no k dispozícii je i širšia verzia topánok.

Štandardná špička sa pri behu javila priemerne široká, bez nepríjemného tlačenia prstov. To je však istotne individuálny pocit. Na ostrých skalách a drsnej šotoline Hoky prekvapili odolnosťou podrážky i zvršku. Výstupky na podrážke však dostali zabrať a došlo k ich čiastočnému zbrúseniu na najnamáhanejších miestach. Zrejme je to daň za dobrú priľnavosť. Celkovo sa nám tieto Hoky páčili, no chce to vyskúšať ich na poriadne dlhej trati, kde sa lepšie ukážu všetky ich vlastnosti.

hoka speedgoat 5 230830 18 48 DSC00626

Odporúčané weby