Uvažujete nad stavbou vlastného rodinného domu? A rozmýšľali ste už nad tým, z akého materiálu by bol postavený? Išlo by o murovaný alebo betónový dom? A čo takto sa pri výbere stavebného materiálu rozhodnúť pre drevo?

vyhody modernych drevodomovAutor: brizmaker / Shutterstock.com

Rýchla a kvalitná výstavba

Drevo ako stavebný materiál sa v súčasnosti na stavbu domov používa v podobe panelových prefabrikovaných montovaných stavieb. Takéto moderné drevostavby sú tvorené zvislými nosnými konštrukciami – panelmi, ktoré vznikajú vo výrobnej hale.

Na stavbu sa dovážajú až hotové panely, ktoré sa potom montujú. Výhodou takéhoto postupu je, že výroba v hale umožňuje maximálne presnú výrobu a dôkladnú kontrolu ešte pred dovezením panelov na stavbu. Na výrobu tým pádom nemá vplyv ani počasie a odbúraná je aj fáza vysušenia stavby, takže dom je obývateľný rýchlejšie, ako keď sa od základov stavia vonku.

Koľko to teda celé trvá? Ak sa celý proces dobre naplánuje, drevodom na kľúč môže byť hotový už do 5 mesiacov. Zaujímavosťou je určite aj fakt, že montáž hrubej stavby trvá z toho len 2 dni! Ide tak o naozaj bleskovú výstavbu.

Široké možnosti realizácie a nízke náklady na komfortné bývanie

Súčasťou odolných drevodomov sú aj základové prahy a kotvenie celého domu ku základovej doske a tiež unikátny stropný systém, vďaka ktorému je podkrovie plne pochôdzne. Tým pádom je možné takýmto spôsobom realizovať aj domy s obytným podkrovím. Celkovo je možné ako drevostavbu postaviť akýkoľvek typ domu. Nezáleží tak na tom, či chcete bungalov, alebo poschodový dom (až do 3 nadzemných podlaží).

Výhodou drevodomov sú aj nízke náklady na bývanie, keďže ide o ultranízko-energetické stavby patriace do energetickej triedy A0 – A1. Drevené steny tiež nie sú nikdy nepríjemné chladné alebo horúce a poskytujú vynikajúcu ochranu pred chladom v zime a pred teplom v lete. Aj takýmto spôsobom sa tak drevo stará o príjemnú klímu vo vašej domácnosti.

Odporúčané weby