Aj keď väčšina z nás nechce prijať to, že sa blíži zima, za pár týždňov ju tu ale máme. V októbri, kedy k nám častokrát zavíta aj babie leto, by sme mali myslieť na prípravu záhrady na dlhé mrazivé obdobie. Pripravte preto svoju záhradku na zimu. Na čo by ste rozhodne nemali zabudnúť?

Ochrana trávnika

Trávnik je potrebné pokosiť včas, ešte pred prvými mrazmi, aby ste zabránili jeho úplnému znehodnoteniu. Ochrana trávnika spočíva aj v odstránení padnutého lístia z trávnika. V prípade, že by vám na trávnatej ploche ostalo lístie, trávnik by sa vyležal a začali by hniť pod lístím skryté časti mačiny. Po zlezení zimnej pokrývky na jar by sa vám naskytol nepríjemný pohľad.

Na túto činnosť si oblečte pohodlné montérky, hrable a pustite sa do čistenia trávnika. Čistením zároveň prispejete k jeho lepšej ochrane.

Dreviny

Ak máte na záhrade dreviny, aj im venujte dostatok pozornosti. Pred zimou, ideálne v októbri a začiatkom novembra ich dostatočne polejte. Všetko ale bude záležať od počasia. Rizikové stromy a novovysadené stromy chráňte ochrannými obalmi buď z bielej netkanej fólie, alebo čečinou. Ochranné obaly chránia korene pred mrazmi a zimným slnkom. Tento obal musí byť vzdušný, musí chrániť pred mrazmi, chrániť pred slnkom a zároveň nesmie podliehať rýchlemu hnitiu.

Pri obaľovaní koreňov drevín je potrebné byť oblečený v pracovnom. Odporúčame aj pevnú pracovnú obuv, ktorá má protišmykovú podrážku. Ľahko sa vám totiž pri čistení a príprave záhradky na zimu môže pošmyknúť na mokrom lístí a práve preto sa odporúča dať si protišmykovú pracovnú obuv.

Počas zimy nezabúdajte z týchto drevín odstraňovať veľké vrstvy napadaného snehu, ktorý môže spôsobiť lámanie konárov, ale aj poškodenie celej dreviny. Nebezpečný je hlavne mokrý ťažký sneh.

Ochrana záhradného nábytku

Ak máte na záhrade drevené lavičky, stôl, či hojdačku, využite pekné októbrové počasie na zazimovanie záhradného nábytku. Nábytok dávajte do uzatvorených priestorov, ideálne do pivníc alebo komôr.

Odporúčané weby