Práčka je jeden z najvyťaženejších spotrebičov v domácnosti a práve preto si zaslúži čo najviac pozornosti. Aj keď dostupnosť práčok je v súčasnosti veľká, každý z nás sa chce vyhnúť kupovaniu nových práčok. Ak chcete, aby vám práčka dlho slúžila, inšpirujte sa týmito praktickými radami, ktoré oceníte pri starostlivosti o práčku.

Utierajte bubon práčky

Po praní je potrebné dôkladne vyutierať bubon, či už zvnútra, alebo zvonka. Zvyšky vody sa môžu vo vlhkých priestoroch, akými je aj kúpeľňa, stať nebezpečnými pre práčky. Môžu spôsobiť hrdzavenie bubna a tým aj znehodnotenie práčky.

Dnes nie je problém kúpiť si náhradné diely na práčku, ale je potrebné predchádzať zbytočným opravám kvôli nedostatočnej starostlivosti.

Na utieranie bubna používajte dostatočne veľkú švédsku utierku, ktorá dobre saje.

Vyberajte zásobník na pracie prípravky

Aviváž, či tekutý prací gél dávame do zásobníku, ktorý majú práčky zväčša vyberateľné. Ak sa tento priestor nebude dostatočne čistiť, prádlo vám začne zapáchať.

Odporúčame vám preto vždy po každom praní dôkladne poumývať zásobník na pracie prípravky a následne ho nechajte voľne vyschnúť. Takto zabránite zapáchaniu prádla a vzniku plesní.

Vyhnite sa zápachu

Aby ste sa vyhli zápachu zvnútra bubna a zapáchania prádla, okrem vyššie spomínanej rady odporúčame používať prípravky na čistenie vnútra bubna. Použite prípravky a zapnite práčku. Práčka sa tak dezinfikuje a prádlo v nej bude naďalej len voňať.

Po čase vám môže odísť ložisko a budete potrebovať kúpiť náhradné ložisko do práčky. Všetko sa ale dá. Ak ale zanedbáte údržbu práčky a jej jednotlivých súčiastok, prestane vám slúžiť.

Odporúčame aj pravidelné kontrolovanie vonkajšieho povrchu práčky. Môže sa stať, že pod pôsobením vody môže práčka začať hrdzavieť, preto pri umývaní kúpeľne kontrolujte, či nie je povrch práčky mokrý.

Odporúčané weby