Čím by bola kultúra bez varenia? Čím by boli príbehy o histórii bez spomienok o bohatých stretnutiach a oslavách? O odpovedi na túto otázku, nemusíte premýšľať príliš dlho - varenie je dôležitou súčasťou slovanskej kultúry, a to aj kultúry slovensko-poľského pohraničia. Množstvo použití jednoduchých surovín a darov zeme je charakteristické pre karpatskú kuchyňu. Z vidieckych chalúp ako aj meštianskych domov až po zemianske usadlosti - na stoloch dominuje zelenina, mäso, omáčky, likéry ... Mnoho receptov pretrvalo až dodnes, a tradície sa stále dodržujú: vďaka ľuďom s vášňou, ktorí sa starajú o to, aby bola zachovaná kontinuita histórie - vrátane kulinárnej ako značka Carpathia, ktorá prináša poľským aj zahraničným turistom karpatské idei: dôraz na tradíciu, život v harmónii s prírodou a rozumné využívanie majetku.

Syry priamo z hôr

Mnohé kulinárske poklady boli zaradené do zoznamu regionálnych výrobkov chránených právom Európskej únie. Na tento zoznam sa môžu zapísať výrobky z konkrétneho regiónu alebo štátu, vyrobené za špecifických podmienok alebo prísne definovaných metód. Nie všetci výrobcovia sa však pokúšajú získať certifikát EÚ a ich výrobky sú všeobecne uznávané ako jedinečné.

Najznámejšie produkty slovensko-poľského pohraničia sú rôzne druhy syrov: z ovčieho, kozieho alebo kravského mlieka. Každý z nich má vlastnú jedinečnú chuť, metódu výroby, ktorá sa už roky nezmenila a cenia ju turisti z celého sveta. Zaujímavý príbeh spája poľský oscypek a slovenský oštiepok, ktoré boli zaradené na zoznam EÚ pred niekoľkými rokmi. Spočiatku sa krajiny nemohli dohodnúť, ale príbeh sa skončil šťastne: poľský oscypek z Podhalia a slovenský oštiepok môže hrdo nosiť názov regionálny produkt, pretože ich spôsoby výroby a zloženie sú rôzne. Poľský oscypek je vyrobený z ovčieho mlieka s maximálne 40% prímesou kravského mlieka, oštiepok môže tohto mlieka obsahovať až do 80%. Čo je tiež dôležité - tieto názvy nemožno preložiť do iných jazykov, musia byť vždy v ich pôvodnej podobe. Zaujímavé je aj to, že syry boli zaregistrované ako prvé: prvá bola bryndza podhalańska, čiže mäkký syr, tiež z ovčieho mlieka, oscypek bol druhým poľským produktom s certifikátom.

regionalne wyroby 3

Dary karpatských lesov

Hojnosť lesov, sadov a lúk tiež priaznivo ovplyvňuje možnosť získania medu - existuje veľa včelárskych hospodárstiev, ktoré sa môžu pochváliť s vynikajúcou kvalitou výrobkov, výraznou chuťou a krásnymi farbami. Najznámejšie sú lipové medy, čiže mnohokveté, ale vzniká čoraz viac originálnych medov: nevädzový, vresový a púpavový. Jeden z drahších je medovicový med, produkovaný včelami z medovice, šťavy z ihličnatých a listnatých stromov. Určite nemôžeme zabudnúť na dar prírody, akými sú huby: karpatské lesy sú pokladmi ich ušľachtilých druhov. Nájdete tu hríbovité huby rôznych odrôd - kozáky, kuriatka alebo rýdziky. Sušené, sú ideálne do vianočnej polievky, marinované do tatárskej omáčky. Rýdziky môžete jednoducho smažiť na masle alebo ich zakvasiť ako "Kvasené rýdziky z obce Uście Gorlickie", ktoré sú uložené v kamenných nádobách s cibuľovými krúžkami a časom získavajú svoju jedinečnú chuť.

O kulinárskych výrobkoch slovensko-poľského pohraničia môžeme hovoriť veľa. Z každou vetou vzniká väčšia chuť na ochutnávku niečoho výnimočného. Pri návšteve tejto oblasti nemôžeme vynechať tento prvok kultúry: pamätajte, že kulinárstvo je dôležité a je to chutná súčasť karpatského dedičstva!

regionalne wyroby 2

CARPATHIA to je viac než len lokálna značka, je to spôsob uvažovania o Karpatoch. Pridajte sa k nám a buďte súčasťou hospodárskej značky kvality Karpát, ktorá v sebe zahŕňa najlepšie produkty, atrakcie a služby karpatského charakteru.

Viac informácií o CARPATHII nájdete na stránkach:

Združenie Karpatský euroregión Poľsko

www.karpacki.pl
www.visitcarpathia.com
www.wedrowaniebezplecaka.visitcarpathia.com

logotypy projekt sk

Odporúčané weby