Rozvoj cestnej a železničnej infraštruktúry a zvyšovanie povedomia verejnosti nepochybne ovplyvňujú rozvoj cestovného ruchu. Lepší prístup k rôznym typom informácií znamená, že vieme viac o zaujímavých turistických destináciách a počas dovolenkových ciest ich chceme navštíviť čo najviac. V cestovnom ruchu sa pozoruje popularita menej známych turistických destinácií. Tunisko, Egypt, Chorvátsko, či dokonca poľské more, stále obsadzujú vedúce pozície, ale stále viac a viac ľudí sa rozhodne ísť na menej preplnené miesta. Takýmto smerom je aj slovensko-poľské pohraničie a neznečistené Karpaty, kde môžete nájsť veľa krásnych, takmer magických miest. Ich propagácia sa uskutočňuje pod značkou Carpathia, ktorá sa už roky stará o to, aby sa tieto mimoriadne regióny priblížili poľským a zahraničným turistom.

Kto cestuje...

Ešte pred niekoľkými rokmi bol prístup do týchto oblastí veľmi obmedzený - nekvalitné cesty, zriedka alebo takmer vôbec nejazdiace vlaky… V posledných rokoch však nastali významné, ďalekosiahle zmeny. Dynamické zmeny sa dejú pred našimi očami, čo zlepšuje kvalitu cestovania. Nepreplnené turistické chodníky slovensko-poľského pohraničia sú dostupné takmer na dosah ruky. Rastúca sieť diaľnic a rýchlostných ciest umožňuje prístup k najväčším mestám poľského podkarpatského regiónu - Rzeszów alebo Przemyśl sú tak blízko, ako nikdy predtým. Tiež Prešov, do ktorého bude viesť v blízkej budúcnosti rýchlostná cesta R4 spojená s poľskou hranicou. Prítomnosť oboch krajín v Európskej únii a v schengenskom priestore, v dôsledku ktorej sa uskutočňuje hraničná doprava bez pasovej kontroly, má veľký význam.

Tým, ktorí sa rozhodnú precestovať územia prihraničnej oblasti, odporúčame cestovať autom - je to rýchly a pohodlný spôsob prepravy, a je vzhľadom na chýbajúcu autobusovú dopravu najčastejšou voľbou turistov.

Situácia v leteckej doprave vyzerá atraktívne - letiská v Jasionke neďaleko Rzeszowa alebo v Košiciach každoročne prijímajú okolo pol milióna cestujúcich. Je to skvelá alternatíva pre ľudí zo vzdialenejších krajín. Môžete preletieť tisíce kilometrov za niekoľko hodín. Pri takomto riešení sa zvyčajne rozhodujeme vybrať si nízko nákladové letecké spoločnosti, ako napríklad WizzAir alebo Ryanair s ktorými môžeme cestovať do mnohých európskych miest. Je pravda, že nevýhodou môžu byť limity na batožinu, ktorým sa dá vyhnúť pri cestovaní autom alebo vlakom, ale efektívne balenie kufra alebo batoha nám umožní zobrať si so sebou všetky potrebné veci.

infrastruktura 3

Čas na železnicu?

Keď sa rozhodneme cestovať vlakom, bohužiaľ nemôžeme počítať s priamymi medzinárodnými spojeniami medzi malými mestami - cestovanie vlakom pokrýva len väčšie, skôr hlavné mestá. Na slovenskej strane sa oplatí využiť ponuku Tatranskej elektrickej železnice, ktorá vedie na úpätie Vysokých Tatier. Hovorovo nazývaná električkou spája najväčšie turistické destinácie podtatranského regiónu a na mnohých miestach ide paralelne s automobilovou Cestou Slobody, pozdĺž ktorej začínajú turistické trasy s rôznou dĺžkou a obťažnosťou.

Bez ohľadu na základné dopravné prostriedky - lietadlo, vlak alebo auto, vždy stojí za to zohľadniť bicykel. Na pohraničí sú stovky kilometrov turistických chodníkov a cyklotrás, ktoré spájajú najkrajšie mestá a poskytujú nádherné výhľady. Za zmienku stojí aj trasa Okolo Tatier, pieninská trasa Okolo Dunajca do Červeného Kláštora alebo trasa Dobrého vojaka Švejka, ktoré umožnia dosiahnuť nielen miesta, kde sa končí asfalt, ale aj aktívne stráviť voľný čas v horách a lesoch.

infrastruktura 1

CARPATHIA to je viac než len lokálna značka, je to spôsob uvažovania o Karpatoch. Pridajte sa k nám a buďte súčasťou hospodárskej značky kvality Karpát, ktorá v sebe zahŕňa najlepšie produkty, atrakcie a služby karpatského charakteru.

Viac informácií o CARPATHII nájdete na stránkach:

Združenie Karpatský euroregión Poľsko

www.karpacki.pl
www.visitcarpathia.com
www.wedrowaniebezplecaka.visitcarpathia.com

logotypy projekt sk

Odporúčané weby