Milovníci hôr si veľmi dobre uvedomujú, že hory nie sú len tak hocičo a musia sa k ním správať s maximálnou úctou a pochopením. Síce to nie je ľudská bytosť, je to niečo, čo je pre nás veľmi dôležité. Ak vás láka tráviť viac času turistikovaním, mali by ste vedieť, že hory sú zradné a že kto sa na ne dobre nepripraví, nemusí to pre neho skončiť najšťastnejšie.

Vypočítajte si čas

Predtým, ako sa vôbec rozhodnete nastúpiť do auta a ísť do štartovacieho bodu vašej túry, mali by ste si vypočítať čas túry. Na internete nájdete portály, ktoré vám umožňujú vypočítať si čas danej trasy. Ľahko tak zistíte, aký je predpokladaný čas príchodu z bodu A do bodu B. Čas samozrejme bude záležať aj od vašej kondície. Ak máte dobrú kondíciu, túru stihnete podľa predpokladaného času, ale ak nie, počítajte minimálne s vyše hodinovým omeškaním. Do času počítajte aj pauzy, ktoré si budete robiť. Odporúčame vám, z vlastných skúsenosti, dať si rezervu minimálne dve hodiny. Vyrážajte preto v takom čase, aby ste stihli prísť do tmy a nemuseli ste byť odkázaní na profesionálne nočné videnie.

Kvalitné vybavenie

Aby všetko dobre dopadlo, nesmiete podceniť aktuálne počasie a hlavne musíte sa dostatočne obliecť a obuť. Odporúčame vám kvalitnú obuv Meindl, ktorá je určená nielen na turistiku, ale aj na poľovnícke aktivity. Je pevná, má kvalitnú protišmykovú podrážku a vaše nohy sa v nej budú cítiť pohodlne aj po niekoľkých hodinách kráčania vo vysokohorskom teréne.

Nezabúdajte na pršiplášť, funkčné tričko, termo ponožky, turistické nohavice, slnečné okuliare a samozrejme ani na pokrývku hlavy. Nezabúdajte, že čím vyššie idete, tým silnejšie slnko bude svietiť. Chráňte si hlavne celú tvár – najmä nos, čelo a dávajte si pozor aj na uši. Tieto časti tela si na vysokohorskej turistike môžete spáliť.

Posledná lyžovačka tejto sezóny

Ak ešte v blízkej dobe plánujete ísť do hôr, kde je ešte snehová pokrývka, neváhajte, pretože onedlho je to letná sezóna. Vybavte si najvýhodnejšie a hlavne najlacnejšie poistenie na lyžovačku a užite si poslednú lyžovačku tejto sezóny. Hory sú krásne, ale sú aj zradné, preto sa na ne vždy dostatočne pripravte.

Odporúčané weby