Stačí si len zájsť na ktorékoľvek sídlisko v slovenskom meste a určite vám bude biť do očí žalostný stav väčšiny panelových domov. V posledných rokoch sa ale rozbehli projekty zatepľovania panelových domov. Žiaľ, stále väčšina z nich nezodpovedá súčasným štandardom. Ak v jednom takomto panelovom dome bývate, určite viete, o čom hovoríme. Stav väčšiny panelových domov je žalostný. Vy ale ako obyvateľ paneláku máte možnosť tento stav zmeniť.

Výmena správcu bytového domu

Každý panelový dom spravuje jeden správca. Ak ale nie ste spokojní s aktuálnou situáciou paneláku, na schôdzi máte právo navrhnúť výmenu správcu bytového domu. Máte na to právo. Zmena správcu bytového domu sa môže ale zrealizovať jedine vtedy, ak získate dostatok podpory od ostatných nájomcov. Otázku zatepľovania riešte, pretože práve zatepľovaním a výmenou okien sa výrazne znížia tepelné straty a rozdiel zbadáte hneď na prvom výpise.

Čím skôr, tým lepšie

Ak chcete žiť v dôstojnejším podmienkach, potom vám komplexná správa budov nebude ľahostajná. Odhodlajte sa na zmenu a uvidíte, že behom krátkej doby sa situácia výrazne zlepší. Zmenu uvidíte nielen v spoločných priestoroch a na fasáde vášho panelového domu, ale najmä keď priložíte ruku k oknám a neucítite žiadny únik tepla.

Izolácia základov

Stav väčšiny panelákov je žalostný. V súčasnosti sa veľmi zanedbáva izolácia základov, pričom práve izolácia základov vás ochráni pred nadmernou vlhkosťou a výrazne predĺži životnosť stavby.

Ak ste si kúpili byt v novopostavenom paneláku, zistite si, či sa realizovala hydroizolácia spodnej stavby. Ak máte byt v staršom paneláku, ktorý sa plánuje prerábať, apelujte na hydroizoláciu základov. Nedovoľte, aby váš panelák zatekal a vlhol. Ide predsa o váš komfort!

Odporúčané weby