S blížiacimi sa vianočnými sviatkami a so všetkým s tým stresom, ktoré predvianočné obdobie prináša, prirodzene začíname premýšľať aj nad tým, ako zabezpečíme svoju domácnosť, keď sa cez a po vianočných sviatkoch vyberieme na dovolenku do hôr do lyžiarskych stredísk.

Nenechávajte nič cenného na očiach

Akékoľvek cennosti, ktoré nedopatrením zabudnete na dvore/ pred vchodovými dverami, môžu zlodejov prilákať práve k vám. Nikdy nič nenechávajte na očiach, pretože stačí naozaj chvíľka a o cennosti prídete. Radšej si priestor pred vašim domovom viackrát skontrolujte, poprípade poproste niekoho z rodinných príslušníkov, nech vám pomôže.

Nainštalujte si kamery

Ak bývate v paneláku, apelujte na to, aby boli v spoločných priestoroch, čiže najmä na prízemí a pri vchode nainštalované bezpečnostné kamery. V zimnom období sa v okolí panelových bytoch pohybujú ľudia bez domova, ale aj zlodeji, ktorí striehnu na príležitosť. Dokonca sa skúšajú dostať do prízemných bytoch aj cez kvalitné plastové okná. Nie vždy sa im to ale podarí, avšak nevzdávajú sa a hľadajú iné spôsoby.

Kamery vám pomôžu odhaliť výtržníkov a výrazne vám uľahčia situáciu s identifikáciou páchateľa. Buďte preto radšej opatrnejší a inštalujte si kamery v čo najskoršom možnom termíne.

Nedávajte statusy na sociálne siete

Ak sa rozhodnete ísť na dovolenku, rozhodne o svojej neprítomnosti neinformujte svojich kamarátov na sociálnych sieťach. Len tým najbližším prezraďte, že sa chystáte preč. S dovolenkou sa pochváľte radšej až po návrate. Takéto prípady sa žiaľ stali, preto radšej nič nedávajte na sociálne siete a vyhnete sa tak veľkým nepríjemnostiam.

Ako zabezpečiť domácnosť pred zlodejmi? Pozatvárajte všetky okná, zabezpečte si bezpečnostné dvere, nič cenného nenechávajte na očiach, neinformujte priateľov na sociálnych sieťach o svojom odchode a pokiaľ vám to financie dovolia, nainštalujte si kamery.

Neželaných návštevníkov môžete mať aj počas vašej prítomnosti v domácnosti. Holuby, ale aj iné vtáctvo vie občas „zablúdiť“ do interiéru a spôsobiť tak nemilé prekvapenie majiteľom. Konkrétne holubov odlákate hrotmi proti holubom. Takéto hroty sa inštalujú na fasádu domov alebo do odkvapov. Holubov nezrania, ale odradia od hniezdenia.

Odporúčané weby