Každý z nás potrebuje priestor, kde si oddýchne, kde sa môže venovať svojim záľubám, bez toho, aby nás niekto akokoľvek obmedzoval. Ak máte deti, uvedomujete si, že donekonečna s vami nemôžu spávať v jednej posteli a že potrebujú priestor, kde budú rozvíjať svoje kognitívne schopnosti. Ako zariadiť detskú izbu vášho dieťaťa, aby si ju obľúbilo hneď, ako do nej vstúpi?

Jeho názor neberte na ľahkú váhu

Akonáhle sa pustíte do zariaďovania a výberu detského nábytku, vezmite so sebou aj svoje dieťa. Ono vám samo povie, čo sa mu páči, čo by chcelo. Samozrejme, detský nábytok nebude vedieť vybrať, ale napríklad s takým výberom detských fototapiet vám môže pomôcť. Detské fototapety sú ekologické a ich inštalácia nie je taká náročná, ako sa vám môže na prvý pohľad zdať. Nechajte dieťa, nech si vyberie motív, ktorý sa mu páči. Názor dieťaťa by ste nemali brať na ľahkú váhu, najmä nie pri vyberaní doplnkov do detskej izby.

Výškovo nastaviteľný stôl a stolička

Pri výbere stolíka a stoličky dávajte maximálny pozor na to, aby sa ich veľkosť dala prispôsobiť výške vášho dieťaťa. Dieťa v predškolskom a školskom veku neuveriteľne rýchlo rastie a aby ste sa vyhli neustálemu meneniu stola a stoličiek, kúpte práve takéto výškovo nastaviteľné. Chránia zdravie chrbtice vášho dieťaťa a čo je hlavné sú cenovo prijateľné aj pre rodiny s nižším príjmom.

Priestor na odkladanie hračiek

V miestnosti nezabúdajte vytvoriť priestor na odkladanie hračiek. Elektrické motorky odkladajte skôr do pivnice. Zaberú podstatne viac miesta ako elektrické autíčka na diaľkové ovládanie, stavebnice a autodráhy. Odporúčame vám nakúpiť priesvitné plastové krabice, do ktorých dieťa naučíte odkladať hračky, s ktorými sa práve nechce hrať. Každá hračka bude mať svoje miesto a nestane sa, že po príchode do detskej izby zakopnete o pár zabudnutých hračiek.

Vyberajte kvalitnú posteľ

Pri výbere postele si všímajte najmä veľkosť. Keď je dieťatko ešte maličké, môže spávať v detskej postieľke alebo v ohrádke s mäkkým matracom určeným pre bábätká, ale akonáhle vyrastie, kúpte mu „klasickú“ posteľ s kvalitným matracom, ktorý bude šetrný k detskej chrbtici.

Miestnosť omaľujte v obľúbenej farbe vášho dieťaťa a na podlahu položte jemný detský koberec so zaujímavým rozprávkovým motívom. Nezabúdajte, že dieťa potrebuje, aby priestor bol farebný. Vyhýbajte sa sivej, čiernej a tmavohnedej a radšej uprednostnite zelenú, žltú, ružovú alebo tyrkysovú farbu.

Odporúčané weby