Zima je ročným obdobím, ktoré spôsobuje vrásky najmä vodičom osobných automobilov, kamiónov a autobusov. Ako každý rok, nie všetky cesty sú po napadnutí súvislej vrstvy snehu zjazdné a preto je otázka bezpečnosti na prvom mieste. Ako jazdiť bezpečne a bez nehody počas zimných mesiacov?

Prispôsobte rýchlosť jazdy aktuálnemu počasiu

Akonáhle sa na ceste vytvorí súvislá vrstva snehovej pokrývky, znížte rýchlosť, ale zároveň neobmedzujte premávku. Vďaka dlhoročným skúsenostiam s jazdením dokážete odhadnúť aktuálnu situáciu na ceste a prispôsobiť jej rýchlosť. Zimné počasie je nevyspytateľné, preto rozhodne nič neriskujte. Predbiehajte len v nevyhnutných prípadoch. Najlepšie však vôbec, ak teda nechcete riskovať odtiahnutie auta odťahovou službou.

Predvídajte

Každý skúsený vodič by mal vedieť predvídať. Dodržiavajte dostatočný odstup od vozidla pred vami. Nikdy totiž neviete, či vodič pred vami prudko nezabrzdí práve kvôli tomu, že mu do cesty vbehne chodec, ktorý sa snažil prebehnúť cez cestu mimo priechodu pre chodcov. Pozor si dávajte aj na to, aby ste nedostali šmyk. Ak ale máte plne funkčné ABS a absolvovali ste prednedávnom nastavenie geometrie kolies, šmyk by ste dostať nemali. Radšej však buďte opatrnejší viac ako kedykoľvek predtým.

Nenechajte sa ničím rozptyľovať

Počas jazdy musíte byť maximálne sústredený. Nenechajte sa vyrušovať hudbou, zvonením mobilného telefónu a ani pípaním sms správ. Stačí chvíľka nepozornosti a môže sa stať tragédia. Dôležitá je aj plynulá jazda a žiadne prudké pridávanie plynu a prudké brzdenie. Snažte sa vyhýbať rizikovým úsekom a zvoľte si najjednoduchšiu cestu do cieľa. Vyhnete sa zbytočným zdržaniam a do cieľa sa dostanete podstatne rýchlejšie.

Ak chcete jazdiť bezpečne aj počas nadchádzajúcej zimy, držte sa týchto pravidiel, o ktorých sme si hovorili v riadkoch vyššie. Ochranu vášho zdravia a zdravia vašich spolucestujúcich by ste nemali brať na ľahkú váhu. Do auta si nezabudnite nachystať metličku, škrabku, ale aj zásoby nemrznúcej zmesi. V kufri oceníte kvalitné gumené vaničky do kufra, ktoré zabránia tomu, aby sa vám obsah kufra pri prvej prudšej zákrute poprehadzoval.

Odporúčané weby