Hovoriť o jari veruže ešte nemôžeme. Rána sú stále chladné, v stredných polohách ešte nasnežilo, krátke tričká sme ešte zo skrine nevytiahli. Väčšina domácnosti, najmä na dedinách, ešte prekuruje svoju domácnosť. Keby tak nerobili, pravdepodobne by im bola neznesiteľná zima. Slnko ešte poriadne nesvietilo, takže steny domu sa ešte nemali možnosť prehriať.

Pocítiť to môžete najmä na starších domoch, ktoré síce majú nové fasády, sú zateplené, ale staré múry sú staré múry. Tohtoročná jar nevyšla podľa predpovedí meteorológov, ale na to sme už zvyknutí. V tomto období máme akurát tak chuť ležať v posteli zababušení do perín oblečených do príjemných voňavučkých bavlnených obliečok.

Vetrajte skoro ráno, kým ešte nekúrite

Aby ste zbytočne neplytvali palivom, vetrajte vždy skoro ráno, keď ešte nekúrite. Postačí, keď vyvetráte tak na desať minúť. Dávajte si pozor, aby vám prievan nezhodil kvety. Ľahko sa môže takáto situácia stať, najmä ak je veterno. V takomto nie príliš priaznivom jarnom období by ste určite ocenili prítomnosť tepelných splitových čerpadiel, ktoré 80% tepelnej energie dokáže získať z vonkajšieho prostredia.

Pozor na podzemnú vodu

Ak máte pivnice hlboko pod zemou, dávajte si pozor, aby vám tieto priestory nezaplavilo. Ovplyvniť to veľmi neovplyvníte. Buďte však na takúto situáciu pripravení, pretože tohtoročná jar je typická svojimi nízkymi teplotami a zvýšeným výskytom zrážok. Nachystajte si čerpadlá, pravidelne zatopený priestor vetrajte (samozrejme, keď nebude pršať). Hlavne rizikové miesta pravidelne kontrolujte a nepodceňte prevenciu. V tomto prípade by vám ani najspoľahlivejšie stenové vykurovanie nepomohlo.

Odporúčané weby